eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy szentpétervári toronyépület óriáskivetítőjén Vlagyimir Putyin orosz elnök látható a parlament két házához intézett éves üzenete közben 2021. április 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Elena Ignatyeva

Tüntetések és letartóztatások Vlagyimir Putyin évértékelője után

„Ha provokálnak, úgy megbánják, mint még soha” – ezt üzente a Nyugatnak Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szokásos évértékelő beszédében jobbára belföldi témákról szólt. Közben a rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki vezető több mint 1700 hívét tartóztatta le.

Vlagyimir Putyin nagy érdeklődéssel várt szerdai országértékelő beszédének döntő része hazai témákról szólt – többet között arról, hogy szociális segélyt kapnak az egyszülős családok és a terhes anyák. A különböző programokra 4,3 milliárd eurót költ két év alatt az orosz állam. A több mint egyórás beszéd vége felé Putyin aztán végre figyelemre méltatta a Nyugatot, és nem fogta vissza magát.

Miközben háborús feszültség alakult ki az ukrán határon, ahol Moszkva több mint százezer katonát vonultatott fel, a NATO pedig fokozta jelenlétét, az elnök azt állította: a Nyugat provokálja az országát. „Bármely okkal, de gyakran teljesen ok nélkül belekötnek Oroszországba. Ez egyfajta sporttá vált a körükben. Erre mi a legnagyobb visszafogottsággal reagálunk, sőt, irónia nélkül, szerényen” – fejtegette.

A nyugati szankciókra és egyéb fellépésre utalva az elnök „barátságtalan akciókról” és „huliganizmusról” beszélt. Aztán jött a figyelmeztetés:

„aki alapvető biztonsági érdekeinket sérti, az úgy megbánja, mint még soha”.

Putyin emellett képmutatással is megvádolta a Nyugatot. Felvetette azt a külföldön kinevetett elméletet, hogy Lukasenka fehérorosz elnök és családja ellen merényletet terveztek, de érdekes, hogy „ezt a kollektív Nyugat ezt nem ítéli el”, ahogy az „Ukrajnában annak idején történt puccsot sem” – mondta.

A fehérorosz KGB szerdán azt állította, hogy Jurij Zjankovics, április 14-én őrizetbe vett ellenzéki ügyvéd és fehérorosz–amerikai kettős állampolgár „teljes beismerő vallomást tett” a puccskisérlet ügyben. A vádakat nem részletezve azt állították, hogy Zjankovics másokkal együtt pénz ígéretében próbálta beszervezni a fegyveres erők tagjait puccs végrehajtására.

Putyin beszédében nem említette név szerint a bebörtönzött és éhségsztrájkja miatt vészesen legyengült ellenzéki vezért, Alekszej Navalnijt, pedig szerdán országszerte tiltakozóakciók folytak a szabadon engedéséért, és a hatóságok 1783 embert letartóztattak. Ez jóval kevesebb volt, mint a januárban őrizetbe vett 5100 tüntető. Kommentátorok szerint

a „jó és a semlegesség utolsó csatájaként” aposztrofált megmozdulásban – amely becslések szerint 50 ezer embert vitt ki az utcára – az utóbbi győzött.

Több Navalnij-párti tömegrendezvény valószínűleg már nem lesz, mert hamarosan szélsőséges szervezetté nyilváníthatják az aktivista Korrupció Ellenes Alap nevű szervezetét, ez pedig nagyon negatív következményekkel lesz a tagokra és a támogatókra nézve – írta a newsru.com portál. Az osztrák Die Presse pedig azt jegyezte meg: Navalnijnak nincs elég támogatása az orosz társadalomban. Az embereket vagy nem érdekli az ügye vagy elfáradtak. „Lehet, hogy itt az ideje taktikát változtatni?” – tette fel a kérdést a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×