INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

szlovákia

őrizetbe vétel

titkosszolgálat

korrupció

A szlovák titkosszolgálat vezetőjének kezén kattant a bilincs

A szlovák titkosszolgálat vezetőjének kezén kattant a bilincs

Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség emberei csütörtök reggel őrizetbe vették Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Információs Szolgálat, a SIS igazgatóját korrupció gyanúja miatt. A letartóztatást a Speciális Ügyészi Hivatal is jóváhagyta.

A tavaly márciusban lezajlott kormányváltást követően a titkosszolgálat vezetője már a sokadik magas rangú hivatalnok Szlovákiában, akit letartóztatott a rendőrség.

Az aktuality.sk hírportál szerint Vladimír Pčolinský őrizetbe vétele a csődjogásztól, Zoroslav Kollártól kapott kenőpénz elfogadásával függ össze, akit állítólag lehallgatott a Szlovák Információs Szolgálat, de a gyanú szerint Pčolinský az intézet új vezetőjeként ennek beszüntetésére utasított. Zoroslav Kollárt a rendőrség 2020. október végén a Vihar fedőnevű művelet keretében őrizetbe vette. A kereskedelmi Joj televízió úgy értesült, hogy a SIS igazgatójának őrizetbe vétele helyettese, Boris Beňa vallomásához kötődik, akit 2020 decemberében a Júdás fedőnevű rendőrségi művelet során vettek őrizetbe.

„Nem gondolom, hogy a Szlovák Információs Szolgálatot olyan súlyos problémák terhelnék, mint amilyenekre a rendőrség eddig fényt derített”

– ezt mondta a szlovák titkosszolgálat helyzetéről még tavaly Pčolinský, néhány héttel azt követően, hogy áprilisban kinevezték őt igazgatónak.

Vladimír Pčolinský az első magas rangú tisztségviselő az eddig őrizetbe vettek közül, aki nem a korábbi Fico–Pellegrini-kormányzathoz kötődik, hanem a Matovič-kormány embere. Pčolinskýt a négypárti kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Sme rodina jelölte a Szlovák Információs Szolgálat élére. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke levélben kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől, hogy átmenetileg függessze fel a hivatalából Pčolinskýt. Egyben arra kérte az államfőt, hogy sürgősen oldja fel a titoktartás kötelezettsége alól a titkosszolgálat főnökét, hogy vallomást tehessen.

Igor Matovič miniszterelnök pártja, az OĽaNO tömören komenntálta az őrizetbe vétel hírét. Azt írták, Robert Fico és Peter Pellegrini tizenkét évig tartó kormányzása után teljesen szabad kezet adtak a rendőrségnek és az ügyészségnek, ezért azok függetlenül végezhetik a dolgukat. „Ezt ígértük a választóinknak, és ez így is marad” – áll a legerősebb kormánypárt közleményében. Az egy évvel ezelőtti kormányváltás után megtartott rendőrségi akciók keretében már tucatnyi befolyásosnak tartott személyt – köztük gazdasági szereplőket, bírókat, korábbi álamtitkárokat, ügyészeket, titkosszolgálati és pénzügyi vezetőket és két egykori országos rendőrparancsnokot is – őrizetbe vettek.

Az elkövetők bűne a legtöbb esetben ugyanaz: közpénzekkel és hivatali jogkörrel való visszaélés és korrupció.

Vladimír Pčolinský őrizetbe vételét követően a szlovák titkosszolgálatot helyettese, Milan Pudelka vezeti. Pudelka egy volt magas beosztású rendőr, aki azt követően került a titkosszolgálathoz, hogy évekkel ezelőtt eltávolították a rendőrségtől.

Nyitókép: Aktuality.sk

Kapcsolódó hang

A szlovák titkosszolgálat vezetőjének kezén kattant a bilincs
 
A címlapról ajánljuk

Lemond Völner Pál

A hivatali vesztegetéssel vádolt politikus azt közölte, hogy nem követett el bűncselekményt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018