eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Enyhe javulást mutat Szlovákiában a járványhelyzet

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter szerint lassanként eredményre vezet a járvány elleni harc, az óvintézkedések szigorításának és betartásának köszönhetően végre sikerült megtörni a járványgörbét.

„Egész jó hírekkel szolgálhatok” – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter, mivel az elmúlt héten kissé javult a járványhelyzet Szlovákiában. Az új fertőzöttek hétnapos átlaga 5313-ról 4716-ra csökkent, ebben szerepelnek az antigén tesztek és a PCR-tesztek eredményei is. A PCR-tesztek 20 százaléka pozitív, az antigén teszteknél ez az érték tartósan 1 százalék. A kórházban kezeltek száma ugyanakkor még mindig kiemelkedően magas. A szerdai adatok szerint jelenleg 3963 embert kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel vagy annak gyanújával.

„Az előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban fokozatosan javulni fog a helyzet.

Természetesen ez az oltásnak is köszönhető, illetve annak, hogy az emberek rendszeresen járnak tesztelésre. Este nyolc óra után kijárási korlátozás van érvényben, nem utazhatnak a járások között, és aki tud, otthonról dolgozik” – jegyezte meg az egészségügyi miniszter, hozzátéve, ha az emberek betartják az intézkedéseket, a húsvétot megúszhatják szigorítások nélkül.

Szlovákiában az esetek 90 százalékában diagnosztizálják a fertőzötteknél a koronavírus brit mutációját.

„A kórokozó dél-afrikai mutációját eddig hét személynél igazolták a vizsgálatok, a fertőzöttek korábban Zanzibáron, Tanzániában és Törökországban jártak”

– tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. A tárca szeretné tovább szigorítani a külföldről való hazatérés szabályait úgy, hogy kötelező karanténba kellene vonulniuk a hazaérkezőknek egy szállodába, a költségeket pedig maguk az érintettek állnák.

Az országban átlagosan naponta 108 ember hal bele a koronavírus-fertőzésbe. A miniszter ennek ellenére azt állítja, hogy világviszonylatban már nem Szlovákia áll a legrosszabbul. „A tizenhetedik helyen állunk. Ami az egymillió lakosra jutó halálesetek számát illeti, megelőz bennünket Spanyolország, Portugália, Bulgária, az Egyesült Államok, illetve Magyarország és Csehország is. Nem mondhatjuk, hogy nálunk lenne a legrosszabb a helyzet” – nyilatkozott Marek Krajčí.

Az országban eddig több mint 373 ezren kapták meg valamelyik védőoltás első adagját, és közel 200 ezer embert már másodjára is beoltottak.

A minisztérium megegyezett az egészségügyi biztosítókkal, hogy azok a páciensek, akiknél komoly következményei voltak a betegségnek, gyógyfürdőn vagy erre specializálódott létesítményekben utókezelésen vehessenek részt.

Az ellenzéki nyomásra reagálva Marek Krajčí kijelentette, nem készül lemondani. Peter Pellegrini volt kormányfő felsorolta az egészségügyi tárca által elkövetett hibákat, egyebek mellett azt, hogy az oltásra jelentkező nyugdíjasoknak szinte vadászniuk kell az oltási időpontokra, és végül csalódottan tudomásul venni, hogy egyáltalán nem tudnak bejelentkezni. Az egészségügyi miniszter úgy reagált, feltételezett kisebb fennakadásokat, de ilyen nagy érdeklődésre nem számított. Azt is hozzátette, hogy a múlt héten a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt kirobbant kormányválság ellenére Igor Matovičnak maradnia kell a kormányfői székben, és egyéb személycserékre sincs szükség a kabinetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×