eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Ezen a napon a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a százezret Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

A tervezettnél gyorsabb nyitást hozhatnak a váratlanul jó adatok Nagy-Britanniában

Jobban halad a vakcinálási program és ezért a tervezettnél hamarabb is fel lehetne oldani a lezárást. Erről beszélt egy vezető brit járványkutató. Boris Johnson kormányfő fokozatos nyitást ígért és a jövő héten ismerteti tervét.

Nagy-Britanniában annyira jó ütemben halad a Covid-19 védőoltásprogram, hogy a tervezettnél hamarabb kellene feloldani a korlátozásokat. Ezt mondta Mark Woodhouse professzor, a fertőző betegségek szakértője és az Edinburghi Egyetem oktatója.

A professzor arra sürgette a kormányt, hogy ne változtasson azokon a kritériumokon, amelyek alapján eldönti, hogy mikor lehet feloldani a lockdownt.

„Az adatokra kell hagyatkozniuk... És persze azok jobbak is lehetnek, mint vártuk. A vakcinaprogram bevezetése és annak alapján, ahogy ezek a vakcinák működnek, megakadályozzák a betegséget, azt mondom, hogy az adatok nagyon bíztatók. Tehát remélem, hogy a kormány aktívan mérlegeli, hogy korábban oldja fel a korlátozások egy részét. Most más a helyzet, mint a korábbi karanténoknál, mert már van vakcinánk” – mondta.

És hogy honnan jönnek az adatok? A fertőző betegségek kutatásával is foglalkozó londoni Imperial College legutóbbi, úgynevezett React tanulmányából. Eszerint

„erősen esnek” a fertőzések Angliában és „drámai módon” Londonban.

Woodhouse professzor hozzátette: Boris Johnson miniszterelnök célja az egészségügyi szolgálat védelme volt, azaz hogy megakadályozzák, hogy megugró Covid-esetek miatt összeomoljon a rendszer. Mivel egyre kevesebb ember kerül kórházba, arra utalt, hogy a cél megvalósul, és ezért reméli a tervezettnél korábbi nyitást.

A kormánypárti képviselők részéről nyomás alá kerülő Johnson hétfőn készül arra a nagy beszédre, amelyben ismerteti a karantén feloldásának menetrendjét.

Ami a korai nyilatkozatokból többé-kevésbé világossá vált: március 8-án nyitnának a brit általános iskolák és a csak a feloldás végén fogadhatnának újra vendégeket a pubok és éttermek – hogy ez mikor lesz, arról döntenek Johnsonék a hétvégén. Közben, a kormány miniszterei mérlegelik, hogy áprilistól engedélyezzék-e a kerthelyiségek megnyitását. Az optimizmus alapja, hogy korai adatok szerint

az AstraZeneca védőoltás kétharmaddal csökkentette a fertőzési rátát.

Johnson ugyanakkor közölte, óvatosan áll a nyitáshoz és addig nem dönt, amíg meg nem kapja a konkrét adatokat – ez pedig a brit sajtó szerint péntekre várható. A cél az, hogy ez legyen az utolsó lezárás és a jövőben a gyorstesztekkel biztosítsák, hogy az emberek tömegrendezvényekre, például futballmeccsekre látogathassanak el – mondta a héten.

Bár a brit kormányfő fokozott nyomás alá került, de nem engedett és nem árult el részleteket a hétfői beszéd előtt. A londoni Evening Standard azonban megszellőztette: előfordulhat, hogy a szülőknek hetente két gyorsteszttel kell majd ellenőrizniük gyerekeiket, hogy azok visszamehessenek az iskolába.

Közben a zárva tartó londoni nightclubok és zenés szórakozóhelyek sürgős segélyt kértek a pénzügyminisztertől, „mert másképp nem tudják túlélni a pandémia okozta bevételkiesést”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×