eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Dóval, 2011. november 26.Síelők lesiklanak a Dóval (Donovaly) téli üdülőhely egyik hogyoldalán, a Hóparkban 2011. november 26-án. (MTI/TASR/Dusan Hein)
Nyitókép: MTI/TASR/Dusan Hein

Indul a szezon: ha van negatív teszted, síelhetsz Szlovákiában

Szlovákiában nem marad el a síszezon. A síközpontok azonban csak rendkívül szigorú feltételek mellett fogadhatják a lesiklás szerelmeseit. Szlovákia az egyetlen ország, amelyik koronavírus-teszt fejében engedélyezi a síközpontok és a hotelek működését.

Kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás betartása, korlátozzák továbbá a felvonók kapacitását, és zárva maradnak az éttermek, amelyek csak elvitelre készíthetnek ételt.

A szállodák wellness részlegét ugyancsak zárva kell tartani, és a hotelekben sem lehetnek nyitva az éttermek. Martin Novotný, a Magas-Tátrai Idegenforgalmi Szövetség elnöke így is hálás azért, hogy legalább ilyen módon elindulhat a síszezon.

A Csorba-tón e hétvégén indítják be a felvonókat. Szombaton és vasárnap még nem lesz szükség a negatív teszt felmutatására, de hétfőtől már csak azokat engedik fel a pályára, akiknek lesz negatív koronavírustesztjük.

„Arra kérjük a síelőket és a vendégeinket, illetve az egynapos kirándulásra érkező látogatókat, hogy a Tátrába már érvényes negatív teszttel érkezzenek” – üzente Lucia Blažková, a Magas-Tátrai Regionális Turisztikai Szervezet igazgatója.

A teszt nem lehet 72 óránál régebbi.

Abban az esetben, ha valaki ennél több napos síkirándulást tervez, a síközpontban köteles alávetnie magát az újabb tesztelésnek. „Jelenleg a mobil mintavételi helyek kialakításán dolgozunk a Magas-Tátrában, így a Csorba-tón, Ótátrafüreden és Tátralomnicon” – jegyezte meg Martin Novotný.

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter szerint a síközpont felelőssége lesz, hogy a drótkötélpályákra csak negatív vírustesztet felmutatni tudó személyeket engedjenek fel. A síelőket hétfőtől szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a felvonóknál. „Aki ezt elutasítja, attól kénytelenek leszünk megvonni a felvonóra vásárolt jegyét” – közölte Dušan Slavkovský, a Magas-Tátrai Hegyi Üdülőhelyek igazgatója.

A szabályok csak azokra vonatkoznak, akik a szervezett szolgáltatásokat tervezik igénybe venni.

A séta és a síalpinizmus kivételt képez.

„Mi vagyunk az egyetlen ország, amely koronavírus-teszt fejében engedélyezi a síközpontok és szállodák működését – közölte a miniszter. – A többi ország fekete-fehéren látja a helyzetet, ami annyit jelent, hogy vagy megnyitnak, vagy bezárnak.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×