eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A járvány idején nagy tüntetés készülődik Szlovákiában

November 17-én, amikor Szlovákia a bársonyos forradalomra, a szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelemre emlékezik, Pozsonyban a Matovič-kormány ellen készülnek tüntetni. Futballhuligánok mellett ellenzéki politikusok is szervezkednek. Mindkét tábor a koronavírus megfékezése érdekében hozott kormányintézkedések elleni véleményének akar hangot adni.

Szlovákiában továbbra is érvényben van a gyülekezési tilalom, hat embernél többen nem találkozhatnak, ha valaki ilyen helyzetben tüntetni készül, törvényt sért – üzeni a kormány a szervezkedőknek. A nyilvánosság egy része nem ért egyet a kormány által a koronavírus megfékezésére hozott intézkedésekkel. Ha sor kerülne a közrend megzavarására – ahogy legutóbb októberben történt, amikor az engedély nélküli tüntetés zavargásba torkollott, a résztvevők megtámadták a rendőröket, petárdákkal és kövekkel dobálták meg őket –, akkor a rendőrség ismét közbelépne.

A kormány tagjai felelősségre intik az embereket.

„Arra kérem az embereket, hogy legyen eszük, és ne rontsák a jelenlegi helyzetet törvénytelen tüntetésekkel” – mondta Roman Mikulec belügyminiszter.

Közben az ellenzéki Smer politikusai is tiltakozásokra készülnek. Robert Fico pártelnök szerint cinikus lenne, ha a bársonyos forradalom évfordulóján összecsapások lennének a rendőrökkel. A futballhuligánokkal azonban nem akarnak összefogni. „Mi nem olyan emberek vagyunk, akik valamilyen mások által szervezett tiltakozáshoz csapódnánk” – reagált a korábbi háromszoros miniszterelnök.

A politikusok által a pandémia idején szervezett tiltakozásokat Jaroslav Naď védelmi miniszter abszolút felelőtlenségnek tartja. „Ha már a korábbi kormányfő arra biztatja az embereket, hogy ne tartsák be a törvényt, az azt jelenti, hogy nagyon félnek” – fejtette ki Naď, hozzátéve, hogy látják, mi történik körülöttük, és mindenáron meg akarják buktatni a jelenlegi kormányt.

A Peter Pellegrini exkormányfő körüli politikusok nem biztatják az embereket a kijárási korlátozás megszegésére, bár nem értenek egyet vele, és november 17-ének szimbolikus megünneplésére biztatják őket. Közben a Smerrel együtt internetes kérdőív formájában a választási ciklus lerövidítésének lehetőségéről kérdeznék az embereket.

Oltás

Míg a korlátozások miatt elégedetlenkedők a törvénytelen tüntetés megszervezését tervezik, addig az ország egészségügyi minisztere bejelentette, hogy összesen 2 millió 440 ezer Covid-19 elleni védőoltásra kötött szerződést Szlovákia. Marek Krajčí hozzátette, amint elérhető lesz az oltás az Európai Unióban, egy korábban lefektetett elosztási mechanizmus alapján Szlovákiának is jut majd belőle. A tárcavezető szerint Pozsony hat különböző gyártóval már több mint 17 millió védőoltásra kötött szerződést. Ezzel kapcsolatban a szaktárcavezető elmondta, minden ország több adagot rendel, mint amire szüksége van, miközben a feleslegesnek bizonyuló oltóanyagok bekerülnek egy kosárba, ahonnan más, arra igényt tartó országok vásárolhatnak, átvállalva a vakcina vásárlásától elálló ország ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×