INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

koronavírus

szlovákia

lengyelország

szigorítás

Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Beindult a lagziturizmus, így cselezik ki a járványszigort a szlovákok

Északi szomszédunknál egyre durvább a helyzet, Igor Matovič kormányfő nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején.

A miniszterelnök elismerte, hogy Szlovákia jelenleg rosszabbul áll, mint Magyarország és Ausztria. A legfertőzöttebb észak-nyugati régióban a higiénikusok nem győzik a munkát. Ján Mikas tisztifőorvos is elismerte, hogy számos lakodalmat szerveztek a szabályok szigorítása után Lengyelországban és Magyarországon, a határ menti területeken.

A szlovák tisztifőorvos szerint egyre gyakrabban tapasztalható, hogy egyesek nem tartják be vagy kijátsszák a járványügyi intézkedéseket Szlovákiában. Ján Mikas elmondta, hogy számos lakodalmat szerveztek az október 1-jétől érvényben levő veszélyhelyzet bevezetése óta Magyarországon és Lengyelországban, a határ menti területeken. Ennek azonban az lett a következménye, hogy egyre jobban terjed a járvány.

„Bármilyen szigorú intézkedést is hozunk, az értelmét veszti, ha nem tartjuk be.

A szabályok megkerülésével növekszik a fertőzésveszély és ellenőrizhetetlenné válik a vírus, ettől pedig mindannyian tartunk” – fogalmazott a szlovák tisztifőorvos. Hozzátette, hogy az új fertőzések nagy része arra vezethető vissza, hogy az intézkedések szigorítása előtt sokan vettek részt esküvőkön, családi ünnepeken vagy más összejöveteleken. Rámutatott, hogy a COVID-19-et olyanoknál is kimutatták, akik a tünetek ellenére munkába, iskolába vagy nyilvános helyre mentek, és ezzel terjesztették a fertőzést.

Jelenleg északon, Árva vidékén a legrosszabb a helyzet.

Az emberi felelőtlenség miatt az árvai az ország legérintettebb régiójává lépett elő.

A térségben 1300 körül van az aktív fertőzöttek száma. A rendőrség már közölte, hogy fokozott jelenlétre és ellenőrzésekre lehet számítani a higiéniai és járványügyi intézkedések betartása kapcsán. A rendkívüli rendelkezések megszegése esetén a lakosok 1000 eurós pénzbírsággal büntethetők. A rendőrség kiemelte, hogy akár többéves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki felelőtlenségből vagy szándékosságból veszélyes betegség terjesztését követi el.

Mária Varmusová, az alsókubini székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője, aki az egész árvai régióért felelős elmondta, hogy az emberek fütyülnek az egészre, és nem tartják be az óvintézkedéseket. „Az emberek kreatívak. Jól tudjuk, hogy a templomban

megcsinálják a 30 fős szertartást, majd a veszélyhelyzet ellenére nagy lagzikat és ünnepségeket tartanak Lengyelországban.

Sokan már pozitívan mentek az esküvőre, ahol összevegyültek a többiekkel, és továbbadták egymásnak a vírust“ – panaszolta a tisztifőorvos.

Közben újabb csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában, miután csütörtökön is több mint ezer személy koronavírustesztje lett pozitív. A péntek reggel ismertetett adatok szerint egy nappal korábban 10136 tesztet elemeztek ki a laboratóriumok, ezek közül pedig 1184 lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy újabb rekord született. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 16910-re nőtt. Igor Matovič kormányfő ezért nem zárta ki a kijárási tilalom lehetőségét a november eleji ünnepek idején.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018