INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

labdarúgás

fifa

pandémia

covid-19

14 milliárd dollárt veszít a nemzetközi foci a pandémiával

14 milliárd dollárt veszít a nemzetközi foci a pandémiával

Világszerte 14 milliárd dollárt vesztesége lehet a futball-ágazatnak a pandémia miatt. Ez a világbajnokságokat rendező nemzetközi szervezet, a FIFA becslése. A szervezet közben beindított egy Covid-19 segélytervet, ami fő felelőse szerint már több országban segített újraindítani a bajnokságokat.

A pandémia nyomán bevezetett karanténok szomorú hónapokat hoztak a futballdrukkereknek.

Hosszú időre leálltak a meccsek, csúsztak a tavaszra tervezett látványos kupadöntők. Most annak kell örülni, hogy újraindultak a mérkőzések, még akkor is, ha zárt stadionokban tartják őket és hangulatteremtés céljából a közvetítésekbe mesterségesen keverik bele a szurkolók által megtöltött arénák zaját.

A nemzetközi futball felügyelő szerve, a FIFA szerint a sportág helyi bajnokságai és válogatott mérkőzései évente 46 milliárd dollárt termelnek. A számadatban nem szerepelnek a nemzetközi klubtornák, például a Bajnokok Ligája.

Megszenvedte a foci a karanténokat

A világjávány komoly veszteséget, évig 14 milliárd dollár kiesést produkál - írja elemzésében a FIFA.

“Masszív a veszteség, lefedi az egész futballgazdaságot, beleértve az utánpótlásképző akadémiákat is. A hatását még jövőre is érezni fogjuk”

- mondta újságíróknak Ollie Rehn, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa, a Finn Nemzeti Bank elnöke, aki most a FIFA Covid-19 segélyprogramját is irányítja.

Rehn hangsúlyozta, hogy a program nem időhöz kötött és a klubok, csapatok később is kérhetnek hiteleket, ha szükségük van rá.

FIFA-pénzből lehet újraindítani bajnokságokat

A világjárvány nagy átlagban “az európai klubokat és tagszervezeteket érintette a legsúlyosabban, de egyes dél-amerikai csapatok még nagyobb károkat szenvedtek” - mondta.

A FIFA segélyalapja lehetővé teszi, hogy az egyes nemzeti labdarúgó-szövetségek vagy regionális szervezetek támogatást vagy kamatmentes hitelt kérjenek.

Minden egyes nemzeti szövetség 1 millió dolláros támogatásért folyamodhat, és további félmillió olyan dollárért, amit kizárólag a női futball támogatására lehet fordítani.

A konföderációk 2 millió dollárt kérhetnek. Ha kölcsönről van szó, akkor a nemzeti szövetségek 5 millió dollárért, míg a regionális konföderációk 4 millióért folyamodhatnak.

Hogyan biztosítják, hogy nem herdálják el a támogatást?

Rehn-t megkérdezték a FIFA kapcsán a múltban felmerült korrupciós ügyekről. A segélyalap vezetője azt hangsúlyozta: egyes tagszervezetek panaszkodtak a szigorú átvilágítási rendszer miatt, de "a jó kormányzás" központi eleme a segélyalapnak. A szabályoknak való totális megfelelést követelnek meg, és nagynevű auditor cégekkel működnek együtt, hogy betartassák a feltételeket.

"A korrupciónak nincs helye a futballban. Alapvető fontosságú, hogy a megfelelő célra használják fel a pénzt"

- mondta.

Pozitív példák

A FIFA szerint a segélyalap működésére már van néhány jó példa. Thaiföldön például FIFA-pénzből indították újra a bajnokságot és finanszírozzák a koronavírus-teszteket, valamint bevezették a videóbírót.

Mexikóban a teljes lehetséges másfél millió dolláros támogatási összeget a női bajnokságra fordították.

Brazíliában a női bajnokságon belüli tesztelésre használták fel a pénzt, Uruguayban pedig a segélyalap támogatásával tudta a nemzeti szövetség visszavenni azokat a dolgozókat, akiket korábban kénytelen volt elbocsájtani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018