eur:
394.33
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

14 milliárd dollárt veszít a nemzetközi foci a pandémiával

Világszerte 14 milliárd dollárt vesztesége lehet a futball-ágazatnak a pandémia miatt. Ez a világbajnokságokat rendező nemzetközi szervezet, a FIFA becslése. A szervezet közben beindított egy Covid-19 segélytervet, ami fő felelőse szerint már több országban segített újraindítani a bajnokságokat.

A pandémia nyomán bevezetett karanténok szomorú hónapokat hoztak a futballdrukkereknek.

Hosszú időre leálltak a meccsek, csúsztak a tavaszra tervezett látványos kupadöntők. Most annak kell örülni, hogy újraindultak a mérkőzések, még akkor is, ha zárt stadionokban tartják őket és hangulatteremtés céljából a közvetítésekbe mesterségesen keverik bele a szurkolók által megtöltött arénák zaját.

A nemzetközi futball felügyelő szerve, a FIFA szerint a sportág helyi bajnokságai és válogatott mérkőzései évente 46 milliárd dollárt termelnek. A számadatban nem szerepelnek a nemzetközi klubtornák, például a Bajnokok Ligája.

Megszenvedte a foci a karanténokat

A világjávány komoly veszteséget, évig 14 milliárd dollár kiesést produkál - írja elemzésében a FIFA.

“Masszív a veszteség, lefedi az egész futballgazdaságot, beleértve az utánpótlásképző akadémiákat is. A hatását még jövőre is érezni fogjuk”

- mondta újságíróknak Ollie Rehn, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa, a Finn Nemzeti Bank elnöke, aki most a FIFA Covid-19 segélyprogramját is irányítja.

Rehn hangsúlyozta, hogy a program nem időhöz kötött és a klubok, csapatok később is kérhetnek hiteleket, ha szükségük van rá.

FIFA-pénzből lehet újraindítani bajnokságokat

A világjárvány nagy átlagban “az európai klubokat és tagszervezeteket érintette a legsúlyosabban, de egyes dél-amerikai csapatok még nagyobb károkat szenvedtek” - mondta.

A FIFA segélyalapja lehetővé teszi, hogy az egyes nemzeti labdarúgó-szövetségek vagy regionális szervezetek támogatást vagy kamatmentes hitelt kérjenek.

Minden egyes nemzeti szövetség 1 millió dolláros támogatásért folyamodhat, és további félmillió olyan dollárért, amit kizárólag a női futball támogatására lehet fordítani.

A konföderációk 2 millió dollárt kérhetnek. Ha kölcsönről van szó, akkor a nemzeti szövetségek 5 millió dollárért, míg a regionális konföderációk 4 millióért folyamodhatnak.

Hogyan biztosítják, hogy nem herdálják el a támogatást?

Rehn-t megkérdezték a FIFA kapcsán a múltban felmerült korrupciós ügyekről. A segélyalap vezetője azt hangsúlyozta: egyes tagszervezetek panaszkodtak a szigorú átvilágítási rendszer miatt, de "a jó kormányzás" központi eleme a segélyalapnak. A szabályoknak való totális megfelelést követelnek meg, és nagynevű auditor cégekkel működnek együtt, hogy betartassák a feltételeket.

"A korrupciónak nincs helye a futballban. Alapvető fontosságú, hogy a megfelelő célra használják fel a pénzt"

- mondta.

Pozitív példák

A FIFA szerint a segélyalap működésére már van néhány jó példa. Thaiföldön például FIFA-pénzből indították újra a bajnokságot és finanszírozzák a koronavírus-teszteket, valamint bevezették a videóbírót.

Mexikóban a teljes lehetséges másfél millió dolláros támogatási összeget a női bajnokságra fordították.

Brazíliában a női bajnokságon belüli tesztelésre használták fel a pénzt, Uruguayban pedig a segélyalap támogatásával tudta a nemzeti szövetség visszavenni azokat a dolgozókat, akiket korábban kénytelen volt elbocsájtani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×