eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. Navalnijt 2020. augusztus 19-én eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki vezető állapota súlyos, lélegeztetőgépre kellett kötni.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szakértő: lehet, hogy valaki a Kreml kedvében akart járni Navalnij megmérgezésével

Ellentmondóak az információk arról, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése kinek állt érdekében - vélekedett Bendarzsevszkíj Anton posztszovjet-szakértő. Hozzátette: az ellenzéki politikus a közelmúltban sikeresen kampányolt.

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét - közölték a berlini Charité egyetemi klinika orvosai. Közben kiderült, az omszki kórházban is elvégezték azokat a teszteket a politikuson, mint Berlinben, vizsgálták a kolinészteráz-gátlók jelenlétét a szervezetében, de az eredmények negatívak lettek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő felidézte: Navalnijt arra hivatkozva nem adták ki napokig Németországnak, hogy nem stabil az állapota, de az orosz ellenzék álláspontja szerint azért ment sokáig a huzavona, mert meg akarták várni, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből, és ne legyen kimutatható.

Bendarzsevszkíj Anton elmondta: nem ritkák a mérgezéses esetek Oroszországban, legalább tucatnyi hasonló történt az elmúlt 20 évben. Két éve Pjotr Verzilov újságíró, aktivista, a Pussy Riot egyik vezetője lett mérgezés áldozata, hasonló tünetei voltak, mint Navalnijnak, s őt is Németországban kezelték. Emellett emlékezhetünk még Szergej Szkripal volt orosz hírszerző 2018-as vagy Alekszandr Litvinyenko volt nemzetbiztonsági tiszt 2006-os esetére. A Szkripal-ügy azért is nevezhető hasonlónak a mostanihoz, mert a Navanij vérében kimutatott komponensek benne vannak a novicsok idegméregben, amellyel az egykori kémet és lányát is megmérgezték Salisburyben. Ehhez szűk körnek, például a katonaságnak van hozzáférése, ezért is állítja az ellenzék, hogy a Kreml is kapcsolatban van a mérgezéssel – fejtette ki.

A posztszovjet-szakértő kiemelte: a tucatnyi eset közül

csak kettőben tudta bizonyítani a nyomozás, hogy közvetlen Kreml-kötődés áll fenn,

éppen Litvinyenko és Szkripal ügyében. A többi esetben nem tudták határozottan megállapítani a méreg komponenseit, ez alapján pedig azt sem lehetett egyértelműen bebizonyítani, hogy mérgezésről van szó.

Bendarzsevszkíj Anton közölte, ősszel kezdődnek Oroszországban a helyhatósági választások, ennek kapcsán Navalnij Szibériában járt kampánytúrán. Tavalyi kampánya Moszkvában sikeres volt. Most a közelgő választásokkal hozzák összefüggésbe azt, hogy kórházba került.

Egyértelműen nem lehet bizonyítani az ügyet, de nem is feltétlenül Moszkva a megrendelője a mérgezésnek,

lehet, hogy az egyes nemzetbiztonsági szervek a Kreml kedvében járva kellemetlen helyzetbe hozzák az ellenzék vezetőjét – vélekedett a szakértő. Hozzátette: nehéz közvetlenül vádolni bárkit, de tény, hogy nem tudni még egy olyan ország, ahol ennyi politikai mérgezés történt volna, mint Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×