eur:
394.12
usd:
363.75
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Rendőr és tűzoltóautó a berlini Charité Klinika előtt, miután megérkezett a kórházba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus 2020. augusztus 22-én. Navalnijt a családja és barátai szerint megmérgezték, és mivel Oroszországban nem látták biztosítottnak a megfelelő gyógyítását, ezért külföldi segítséget kértek a kezeléséhez. A politikus augusztus 20-án lett rosszul, az eddig őt ápoló orsz kórház szerint állapota nem életveszélyes.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Rendőri védelemre szorul a német kormány szerint a kómában fekvő Alekszej Navalnij

A német kormányszóvivő szerint az orosz elnök egyik legismertebb bírálóját, akit Berlinben kezelnek, valószínűleg megmérgezték. Közben a szibériai Omszk kórháza két laboreredményre hivatkozva továbbra is azt állítja, hogy nem volt mérgezés.

Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője sajtótájékoztatóján az RT orosz hírtelevízió tudósítójának felvetésére, hogy Navalnij "súlyosan megmérgezte magát", kiemelte: "a gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnálatos módon van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében". Mint mondta, "az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút", és

a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Alekszej Navalnij ellen Oroszországban,

ezért gondoskodni kell rendőri védelméről berlini gyógykezelése során.

Steffen Seibert hangsúlyozta, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem a kabinet szervezte. Kifejtette, hogy Angela Merkel kancellár a vonatkozó nyilatkozatában csupán arról szólt, hogy a kormány a család kérésére humanitárius okból hajlandó lehetővé tenni az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását.

A német külügyminiszter a mérgezéses támadást valószínűsítő kormányszóvivői kijelentésnél visszafogottabban nyilatkozott. Német hírportálok beszámolói szerint Heiko Maas hétfői kijevi látogatásán tartott tájékoztatóján elmondta, hogy meg kell várni az ügy pontos megítéléséhez szükséges adatokat, így az orvosi és az esetleges kriminológiai vizsgálatok eredményét is.

Alekszej Navalnijt a berlini Charité egyetemi klinikán vizsgálják. Állapotáról várhatóan még hétfőn tájékoztatnak.

A kómában lévő orosz politikus védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) gondoskodik.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

Közben Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház helyettes főorvosa azt állította, hogy nem igazolódott be a mérgezés gyanúja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnál. Beszámolója szerint a mentőben is felmerül a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be.
"Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak" - mondta Kalinyicsenko.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×