eur:
393.3
usd:
367.96
bux:
65878.39
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Youtube/The Guardian

Vészharang: tele vannak a brit tengerpartok szemetelő emberekkel - videó

A nyári hőségben britek tömegei szállták meg a tengerpartokat, az egyik körzetben szükségállapotot vezettek be, mert a helyi vezetők attól tartanak, nem tudnak megbirkózni a helyzettel. A látogatók 40 tonna szemetet hagytak maguk után, és fittyet hánytak a biztonságos távolság betartására.

"Ez olyan, mint a világvége" - így jellemezte egy látogató azt, hogy a dél-angliai Bournemouth hosszú, homokos partját sáskarajként lepték el a napozni és fürdőzni vágyók az év eddigi legforróbb napján.

A jobbára esős Nagy-Britanniában a lakosok számára alap: ha süt a nap, akkor menni kell a partra. Így tettek most is, az érvényben lévő, bár lazuló karanténszabályok ellenére.

A The Telegraph című lap szerint "kezd összeomlani a nemzeti tetszhalott állapot". A dél-angliai strandok megteltek, az utakon forgalmi dugók alakultak ki, és az embereket nem érdekelték a szociális távolságtartási szabályok.

Miközben százezrek sültek a partokon, Bournemouth város vezetése jobb eszköz híján "súlyos incidensnek" minősítette a helyzetet. Ilyen intézkedést eddig csak áradások, tűzesetek és terrortámadások esetén vezettek be; a jogi formula lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy korlátozásokat léptessenek érvénybe,

már ha tudnak mit kezdeni a karanténtól kikészült tömegekkel.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön azzal fenyegetett, hogy lezárhatják a strandokat, ha az emberek nem maradnak távol. A rendőrség pedig "forró nyárra" számít, mert július 4-én - igaz, korlátozások közepette, de - nyitnak a pubok.

A londoni rendőrök már ízelítőt kaphattak az elmúlt két napban, amikor csatába keveredtek egy nem engedélyezett utcai party több száz vendégével.

A helyzetet komplikálja az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a fekete egyenjogúságért folyó is tüntetéssorozat.

London Brixton kerületében magas a színes bőrű lakosok aránya.

A mostani összecsapások idején, melyek során több tucat rendőr megsérült és egyszer elkergették a helyszínről a rendfenntartókat, valójában három csoport áll szemben:

a kivezényelt rendőrök, a helyi lakosok, akik a túlkapások miatti vádak ellenére tőlük várnak védelmet és a más kerületekből érkezett, bulizni vágyó fiatalok, akik a hangulatot kihasználva jogosnak érezték, hogy nekimenjenek a rendőröknek.

Visszatérve a tengerpartokat elárasztó tömegekre, Bournemouth városvezetését teljesen meglepte, ami 48 óra alatt történt, és ahogy a helyzet túlterhelte a helyi szolgálatokat. Extra rendőri erőket kellett mozgósítani, hogy megvédjék a szeméttől túlcsordult kukákat ürítő önkormányzati dolgozókat a látogatók támadásaitól.

A rendőrségnek ittas verekedőket kellett megfékeznie, miközben a tengerparti bódékat üzemeltető kereskedők arra panaszkodtak, hogy sokan vécének használták az épületek hátulját.

A rendőrök alig tudtak kijutni a partra, mert illegálisan parkoló kocsik állták el az útjukat.

Az önkormányzat közel 560 parkolási bírságot osztott ki, ami rekord.

Chris Witty professzor, az angliai tisztifőorvos figyelmeztetett: ha az emberek nem tartják be a biztonságos távolságot, akkor ismét emelkedni kezdnek a koronavírus-esetek.

Bournemouth önkormányzata szerint a megoldás az, hogy az emberek maradjanak távol Dorset megye strandjaitól.

"Komolyan gondolják, hogy eltakarítják innen az embereket?" - kérdezte egy 80-as éveiben járó pár, Walter és Ann, akik szerint a hatóságok "túlreagáltak" és meglepődtek, hogy egy "súlyos incidens" közepén találták magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×