INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

nagy-britannia

kánikula

karantén

tengerpart

Vészharang: tele vannak a brit tengerpartok szemetelő emberekkel - videó

Vészharang: tele vannak a brit tengerpartok szemetelő emberekkel - videó

A nyári hőségben britek tömegei szállták meg a tengerpartokat, az egyik körzetben szükségállapotot vezettek be, mert a helyi vezetők attól tartanak, nem tudnak megbirkózni a helyzettel. A látogatók 40 tonna szemetet hagytak maguk után, és fittyet hánytak a biztonságos távolság betartására.

"Ez olyan, mint a világvége" - így jellemezte egy látogató azt, hogy a dél-angliai Bournemouth hosszú, homokos partját sáskarajként lepték el a napozni és fürdőzni vágyók az év eddigi legforróbb napján.

A jobbára esős Nagy-Britanniában a lakosok számára alap: ha süt a nap, akkor menni kell a partra. Így tettek most is, az érvényben lévő, bár lazuló karanténszabályok ellenére.

A The Telegraph című lap szerint "kezd összeomlani a nemzeti tetszhalott állapot". A dél-angliai strandok megteltek, az utakon forgalmi dugók alakultak ki, és az embereket nem érdekelték a szociális távolságtartási szabályok.

Miközben százezrek sültek a partokon, Bournemouth város vezetése jobb eszköz híján "súlyos incidensnek" minősítette a helyzetet. Ilyen intézkedést eddig csak áradások, tűzesetek és terrortámadások esetén vezettek be; a jogi formula lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy korlátozásokat léptessenek érvénybe,

már ha tudnak mit kezdeni a karanténtól kikészült tömegekkel.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön azzal fenyegetett, hogy lezárhatják a strandokat, ha az emberek nem maradnak távol. A rendőrség pedig "forró nyárra" számít, mert július 4-én - igaz, korlátozások közepette, de - nyitnak a pubok.

A londoni rendőrök már ízelítőt kaphattak az elmúlt két napban, amikor csatába keveredtek egy nem engedélyezett utcai party több száz vendégével.

A helyzetet komplikálja az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a fekete egyenjogúságért folyó is tüntetéssorozat.

London Brixton kerületében magas a színes bőrű lakosok aránya.

A mostani összecsapások idején, melyek során több tucat rendőr megsérült és egyszer elkergették a helyszínről a rendfenntartókat, valójában három csoport áll szemben:

a kivezényelt rendőrök, a helyi lakosok, akik a túlkapások miatti vádak ellenére tőlük várnak védelmet és a más kerületekből érkezett, bulizni vágyó fiatalok, akik a hangulatot kihasználva jogosnak érezték, hogy nekimenjenek a rendőröknek.

Visszatérve a tengerpartokat elárasztó tömegekre, Bournemouth városvezetését teljesen meglepte, ami 48 óra alatt történt, és ahogy a helyzet túlterhelte a helyi szolgálatokat. Extra rendőri erőket kellett mozgósítani, hogy megvédjék a szeméttől túlcsordult kukákat ürítő önkormányzati dolgozókat a látogatók támadásaitól.

A rendőrségnek ittas verekedőket kellett megfékeznie, miközben a tengerparti bódékat üzemeltető kereskedők arra panaszkodtak, hogy sokan vécének használták az épületek hátulját.

A rendőrök alig tudtak kijutni a partra, mert illegálisan parkoló kocsik állták el az útjukat.

Az önkormányzat közel 560 parkolási bírságot osztott ki, ami rekord.

Chris Witty professzor, az angliai tisztifőorvos figyelmeztetett: ha az emberek nem tartják be a biztonságos távolságot, akkor ismét emelkedni kezdnek a koronavírus-esetek.

Bournemouth önkormányzata szerint a megoldás az, hogy az emberek maradjanak távol Dorset megye strandjaitól.

"Komolyan gondolják, hogy eltakarítják innen az embereket?" - kérdezte egy 80-as éveiben járó pár, Walter és Ann, akik szerint a hatóságok "túlreagáltak" és meglepődtek, hogy egy "súlyos incidens" közepén találták magukat.

Nyitókép: Youtube/The Guardian

Kapcsolódó hang

Tömeg a brit tengerparti strandokon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018