eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A prágai Arany Tigris Söröző vendégei koccintanak 2020. május 25-én, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újranyitnak a vendéglátóhelyek Csehországban.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Csehországban megállt a fertőzés első hullámának terjedése

A Cseh Köztársaságban érvénybe lépett a koronavírus-járványra vonatkozó intézkedések feloldásának utolsó szakasza. A már megnyitottak után újabb osztályokat nyitnak meg az általános iskolák és 500-ra növekszik a rendezvények résztvevőinek száma. A színházakban, mozikban vagy más nagyszabású rendezvényeken a már csupán az arcmaszk viselése lesz kötelező.

Csehországban a középfokú oktatási intézményekben is megkezdődik az oktatás, de az alapfokú képzéshez hasonlóan itt sem kötelező a bejárás. A diákokat 15 fős csoportokban osztják el. Az oktatás módját maguk az iskolák döntik el. Feloldják a pihenéssel és szórakozással kapcsolatos óvintézkedéseket is. A színházakban, mozielőadásokon és egyéb rendezvényeken a megfelelő távolságtartás mellett 500-an vehetnek részt. A bárok, kávéházak és sörözők este tizenegy óráig tarthatnak nyitva, a kerti éttermek korlátozás nélkül.

Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk Intézetének munkatársa szerint nem volt ok a további korlátozásokra, amelyeket már egy hónapja előkészítettek. „A számok azt mutatják, hogy általában véve nem kell félni. A Cseh Köztársaságban megállt a fertőzés” – mondta Ladislav Dušek, aki szerint az őszre várt második hullámnak egyáltalán nem kellene bekövetkeznie.

Ennek ellenére a szakértői bizottság másik tagja, Rastislav Maďar epidemiológus nem túlzottan derűlátó. „Óvatosnak kell lennünk és továbbra is ellenőrizni kell, mert rövid idő alatt is nagyon leromolhat a helyzet” – fogalmazott.

Egyelőre nem tudni, mikor tűnnek el a szájmaszkok, amelyeket a zárt térben továbbra is viselni kell, és mikor engedélyezik a hatóságok a nagy tömegrendezvényeket.

Fokozatosan újraindul viszont a nemzetközi vasúti közlekedés. Vasárnaptól minden nap két szerelvény indul Prága és Kassa között mindkét irányban, illetve három szerelvény a Prága-Brünn-Pozsony útvonalon, szintén mindkét irányban.

A határok megnyitása után a vasúti közlekedés mellett a nemzetközi autóbusz-közlekedés is újraindul, Szlovákia, Ausztria és Magyarország irányában egyaránt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×