eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b2) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j3) a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Megszűnt a határellenőrzés Szlovákia és Magyarország között

Reggel nyolctól valamennyi határátkelőn korlátozások nélkül kelhetnek át a magyar állampolgárok Szlovákiába, Csehországba és Ausztriába, megszűnt a határellenőrzés a négy ország között.

Igor Matovič miniszterelnök ezt reggel Semjén Zsolt magyar kormányfőhelyettessel közösen jelentette be a Medve-Vámosszabadi határátkelőn.

A világjárvány elmúlóban van, ezért egy nagyon fontos lépést tudunk tenni a határnyitás felé – fogalmazott Semjén Zsolt a vámosszabadi határátkelőn. Azt mondta, azok a korlátozások, melyek korábban megnehezítették az állampolgárok szabad közlekedését és utazását, most megszűnnek. „Mindez azért lehetséges, mert mind Szlovákia, mind Magyarország határozott és felelősségteljes intézkedéseket hozott. Jó ütemben megfelelő időpontban, megfelelő lépéseket, és ez lehetővé tette, hogy Európában is egyedülálló módon tudjuk kezelni ennek a vírusnak a hatását, következményeit, és meg tudtuk a népünket óvni azoktól a bajoktól, melyektől más európai országok nem” – jegyezte meg a magyar kormányfőhelyettes.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy helyreáll az utazási szabadság, így ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz. Matovič kiemelte, hogy ez az első olyan kormányfőként adott sajtótájékoztatója, amelyen nem visel maszkot. „Magyar területre lépek, és hirtelen megszabadulok a maszkomtól. Köszönöm Magyarországnak ezt a szabadságot és azt, hogy felelősségteljesen kezelték a helyzetet” – mondta a szlovák kormányfő, aki többször is kezet rázott Semjén Zsolttal. A rövidre fogott köszöntők után Igor Matovič elmondta, kivétel nélkül az összes határátkelőt megnyitják, azokat is, amelyek korábban zárva voltak.

A péntek reggeli találkozót Semjén Zsolt arra is kihasználta, hogy Magyarország nevében köszönetet mondjon Igor Matovičnak azért a gesztusért, hogy a trianoni évforduló alkalmából száz szlovákiai magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott összejövetelre a pozsonyi várba. „Azt gondolom, természetes dolog, hogy a különböző népek különbözőképpen értelmezik a történelmüket. A mi feladatunk az, hogy a szlovák-magyar sorsközösség jegyében a jövőket együtt építsük, és ezért Magyarország nevében még egyszer köszönöm miniszterelnök úrnak a gesztusát”– mondta Semjén Zsolt. Hozzátette, a magyar kormány a közeljövőben szívesen látná a szlovák miniszterelnököt Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×