eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megrohamozhatják a belföldi turisták a szlovák hegyeket

A koronavírus-járvány miatt hozott szlovákiai megszorítások soha nem látott zuhanáshoz vezettek az idegenforgalomban, a hegyekben lévő szálláshelyek és turisztikai központok azonban bizakodóan tekintenek a nyárra.

A világjárvány miatt idén sokan lemondanak a külföldi nyaralásról, a Tátrában azonban tárt karokkal – de betartva a higiéniai óvintézkedéseket – várják a turistákat. Az EU állampolgárai közül a szlovákok töltik a legszívesebben a hegyekben a szabadságukat.

A szállodák, éttermek, üdülőhelyek kötelező zárva tartása miatt márciusban gyakorlatilag teljesen leállt az idegenforgalom Szlovákiában, amire még soha nem volt példa az ország történetében. A Szlovák Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett adatai szerint márciusban – legalábbis, azon a pár napon, amíg még erre volt lehetőség – 152 ezer turista szállt meg a szlovákiai szálláshelyeken, akiknek a kétharmada volt hazai.

Ez utóbbiak száma az egy évvel korábbihoz képest 64, a külföldieké 67 százalékkal csökkent.

Az Eurostat 2019-es felmérése szerint a szlovákok minden negyedik, egy napnál tovább tartó kirándulásukat a hegyekbe tervezik. Ez a szám ezen a nyáron biztos, hogy megváltozik, mivel korlátozottak a kiutazási lehetőségek, s ezúttal tengerparti nyaralás helyett – részben félelemből – többen választják majd a Tátra bérceit kikapcsolódás céljából. A szlovák turisták körében már márciusban is

a Magas- és Alacsony-Tátra volt a legnépszerűbb célpont, amit az is bizonyít, hogy az északi régiókban, Zsolna és Eperjes megyében a számuk külön-külön is meghaladta a 23 ezret.

Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője egy felmérés eredményét ismertetve elmondta, az európaiak átlagosan 13 százaléka utazik rövid vagy hosszú távú kirándulás céljából a hegyekbe. „Az egy vagy több napig tartó, hegyekben eltöltött szabadság esetén a szlovákok vezető szerepet töltenek be az Európai Unió lakosai között. A szlovákokat ezen a listán a románok, őket pedig a franciák és az olaszok követik. A felsorolás alján Lettország szerepel. Ott a lakosság mindössze egy százaléka választja a hegyeket kikapcsolódása helyszínéül” – tájékoztatott a pénzügyi elemző.

A szlovákok azonban többet fizetnek a rövid távú utazásokért, mint például a csehek.

Míg a szlovákoknak egy négy éjszakát meghaladó utazás átlagosan 420 euróba kerül, a cseheknek mintegy 250 euróba.

A koronavírus-járvány miatt ezek a számok idén alacsonyabbak lesznek. A szlovákok esetében nagyjából 300 eurós kiadással számolnak a szakemberek az eddigi átlag 420 euró helyett, és arra számítanak, hogy jelentősen többet költenek majd Szlovákiában, azon belül is a Tátrában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×