eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

WHO-kompatibilis tesztet dobott piacra Szlovákia

A szlovák parlament gyorsított eljárásban elfogadta az úgynevezett intelligens karanténről szóló jogszabályt, amely elkerülhetővé teszi a kötelező állami intézményeket, és helyettük az otthoni izolációt választhatják a hazatérők. Ennek egyik feltétele, hogy a külföldről hazatérő állampolgárok mobiltelefonjába a határátlépéskor telepíteni kell egy alkalmazást, amelyen keresztül a hatóságok ellenőrizni tudják, hogy az illető betartja-e a karantént.

Az ingyenes alkalmazás hétfő reggel 7 órától már elérhető. Az állam a kiadások csökkenését várja az intézkedés bevezetésétől, mert így a rendőrök, a katonaság, a tűzoltóság és a mentőszolgálat több száz tagja mentesülne a hatósági karanténnal kapcsolatos feladatok alól. Az intelligens karantén az önkéntességen alapul. Az érintett személyről szóló adatok a Közegészségügyi Hivatalba érkeznek be, és az intézetnek azonnal törölnie kell az adatokat, amint megszűnt az adott illető követése.

A kötelező karantén alóli mentességet több csoportra is kiterjesztik.

Mentesülnek például a Csehország és Ausztria egyes területein dolgozók, az ingázókkal egy háztartásokban élők, valamint a Csehországban, Ausztriában, Magyarországon vagy Lengyelországban tanuló diákok is.

Míg Szlovákia, Csehország és Ausztria irányába már a határok nyitását készíti elő, addig a Magyarországgal közös határátkelők megnyitásával nem foglalkoznak ilyen intenzíven. Ezért 11 dél-szlovákiai város vezetője levélben fordult Igor Matovičhoz, amelyben arra kérik a szlovák kormányfőt, mihamarabb vizsgálja felül a Magyarország és Szlovákia közt érvényben lévő határátlépési korlátozásokat. A levélben számos okot felsorolnak, amelyek szerintük az esetleges enyhítéseket indokolhatják. A polgármesterek véleménye szerint

Szlovákia egyik leghosszabb határszakaszáról van szó, amely mentén a schengeni rendszeren belül nagyon élő és aktív a forgalom.

Nemcsak a mobilapp az egyetlen új segítség a koronavírussal szemben vívott harcban, hanem egy, a magán- és közszféra együttműködésének köszönhetően kifejlesztett teszt is, amely segíti majd az új típusú koronavírus diagnosztizálását, és más járványhelyzet esetén is hasznos lehet. A PCR-típusú tesztet szlovák tudósok fejlesztették ki, az első 100 ezer darab legyártását az ESET informatikai cég finanszírozta, és ezeket az állam rendelkezésére bocsátotta.

Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja kiemelte, hogy

a teszt kifejlesztése, próbája és szabadalmaztatása rekordidő alatt ment végbe.

Hozzátette: a szlovákiai tesztek minősége ugyanakkor versenyképes a világon használt más tesztekkel is. A szlovákiai fejlesztés abból a tesztből indul ki, amelyet nemzetközi együttműködéssel Németországban fejlesztettek ki, és amelyet az Egészségügyi Világszervezet is ajánl.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×