eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Létrejöhet a "szomszédoknál" egy mini Schengen - kihagyva Magyarországot

Szlovákia arra hivatkozik, Csehországban és Ausztriában már előrébb tartanak a járvány leküzdésében, ám ezt a a számok mintha nem támasztanák alá.

A szlovák külügyi tárca már napok óta pedzegeti, hogy egyfajta mini Schengen létrehozásának gondolatával kacérkodik, sőt, mint a Körkép.sk felvidéki magyar portál írja, északi szomszédunk Csehországgal és Ausztriával már javában egyeztet is erről. Ennek apropója a járványhelyzet, ebben Szlovákia szerint mindhárman jobban állnak Magyarországnál időben, ezért a magyarokat ki is hagyták az egyeztetésekből.

"Ha megmutatkozik, hogy bizonyos dolgokban már közel állunk egymáshoz, főleg, ami az új fertőzöttek, vagy a gyógyultak számát illeti, akkor helyénvaló, hogy megkezdjük a határnyitás koordinálását" - fogalmazott Martin Klus külügyminiszter a szlovák köztévében. Azzal indokolta, hogy a csehekkel és az osztrákokkal egyezkednek, hogy ott van a legtöbb állampolgáruk, akik függnek a határnyitástól.

Martin Klus adatokkal azonban nem támasztotta alá az említett függést.

Csehországgal napokon belül megegyezhetnek, Ausztriával pedig "napról napra jól haladnak".

Korábban Richard Sulík, az SaS párt elnöke Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel történt egyeztetésekor kerülte a konkrét válaszadást az ezt firtató kérdésre. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a kormány csütörtöki ülése után azonban már egyértelműen szólt: "nem nyithatjuk meg olyan irányba, ahol jóval több a beteg, mint nálunk, mert behoznánk a problémát".

A négy, szóban forgó ország között egyébként Szlovákia rendelkezik a legjobb mutatókkal, így érthető az elővigyázatossága, de - mint arra a Körkép is rámutat - Csehország és Ausztria járványügyileg nincs jobb állapotban Magyarországnál, sőt.

Íme a friss járványadatok országonkénti bontásban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×