eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Mintha kicsit belebonyolódna Szlovákia a vasárnapi boltzár vitájába

Március közepén a vírusellenes intézkedések keretében lépett életbe Szlovákiában a vasárnapi boltzár, és a parlamenti nyilatkozatok alapján úgy tűnik, a járvány után is megmarad. A miniszterelnök támogatná az ideiglenes rendelkezés meghosszabbítását, a gazdasági miniszter azonban hallani sem akar a rövidebb vásárlási időről. Az bolti eladók 93 százaléka örülne, ha nem kellene vasárnap dolgoznia.

A nagy családi bevásárlások 45 százalékát pénteken és szombaton intézik az emberek Szlovákiában.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint az emberek már megszokták, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt vasárnap zárva vannak az üzletek. Martin Katriak emlékeztetett, hogy a szövetség már évek óta szorgalmazza a boltok vasárnapi zárva tartását. Ezt bizonyítja alkalmazottaik véleménye, közel

93 százalékuk örömmel fogadná

ezt a lehetőséget. Hozzátette, hogy a vasárnapi bérpótlék sem jelent különösebben nagy összeget.

"Az eladók mintegy 620-640 eurót kapnak, és igaz, hogy minden cent számít, ám a vasárnapi bérpótlék nem olyan nagy, hogy az rendkívüli módon motiválhatná a munkavállalókat" – tette hozzá Katriak.

Mácsadi István, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kamara elnöke is együtt tudna élni a vasárnapi boltzárral. Egy friss felmérés eredményeit ismertetve elmondta,

a lakosság 80 százaléka beleegyezik,

és el tudja képzelni, hogy a pandémia után is zárva tartsanak vasárnap az üzletek.

"A nagyvárosokban élők 70 százalékát sem zavarná a boltzár, sőt, Pozsonynak 68 százaléka, a fiatal lakosságnak pedig a 66 százaléka szavaz a vasárnapi zárva tartás mellett. Minden arra vall, hogy az emberek átértékelték, mi fontos a számukra."

A kabinet megosztott

A vasárnapi zárva tartásról nincs egységes vélemény a szlovák kormányoldalon. Igor Matovič miniszterelnök a boltzár mellett szavaz, akárcsak a munka-, szociális- és családügyi minisztere, Milan Krajniak, aki úgy gondolja, jó, ha egy héten egy napot a családjukkal tölthetnek a kereskedelemben dolgozók.

"Az üzletláncok üzemeltetői úgy látják, ha nem nyitnának ki vasárnap, akkor sem csökkenne jelentősen a forgalmuk" – tette hozzá a munkaügyi tárca vezetője.

Szögesen más véleményt fogalmazott meg a gazdasági miniszter, Richard Sulík. Leszögezte,

a boltok vasárnapi zárva tartása az emberek szabadságának korlátozását jelentené.

Míg a koalíciós partnerek egyelőre csak szócsatákat vívnak egymással, addig az ellenzék megpróbálja dűlőre vinni az ügyet. A Smer két képviselője törvénytervezetet nyújt be a parlament következő ülésére, amelyben indítványozzák, hogy vasárnaponként maradjanak zárva az üzletek. Ha a koalíció nem tesz ilyen javaslatot, ők fogják kezdeményezni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×