INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

koronavírus

szlovákia

borászat

Hektoliterekben áll a szlovák bor

Hektoliterekben áll a szlovák bor

Annyi a bor az országban, hogy akár belefulladhatunk – figyelmeztetnek a szlovákiai bortermelők, akik az államtól és az Európai Uniótól remélnek segítséget.

Szlovákiában a borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság. Mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, ezzel a piacon legkevesebb

húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett.

A bor iránti kereslet meredeken visszaesett, és a jelenlegi helyzet kihathat a jövő évi termelésre is, mivel a szlovákiai szőlősgazdáknak nincs elég pénzük a szőlő növényvédelmére. Egyesek már szőlőtőkék kivágására kényszerültek. A Szőlőtermelők és Borászok Szövetségének vezetője szerint a hazai termelőket főleg a francia, a spanyol és az olasz bortermelők veszélyeztetik, akik boraikat majd olcsón bocsátják áruba. Jaroslava Kaňuchová-Pátková már találkozót kért Ján Mičovský földművelésügyi minisztertől.

Eddig azonban nem kapott választ, amit a tárca szóvivője azzal magyaráz, hogy jelenleg nagyon sok ágazatnak volna szüksége segítségre, mindenki pénzt akar, de Vladimír Machalík szerint előbb meg kellene várni, milyen lesz a tényleges kár, azután lehet beszélni a segélyről.

A krízis a nagy borászatokat is elérte.

Az emberek feleannyi bort vásárolnak, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

Peter Jakušík, a Matyšák pincészet ügyvezető igazgatója szerint az üzletek raktárait alapélelmiszerekkel töltötték fel. „Annak ellenére, hogy kiskereskedelmi hálózatok üzletei előtt teli kosarakkal látni az embereket, nagyon körültekintően csak olyan dolgokat kezdtek el vásárolni, amelyekre az élethez valamilyen módon szükségük van” – reagált a helyzetre a borász.

A kistermelőket a válság még súlyosabban érintette. A Mrva és Stanko cég társtulajdonosa, Vladimír Mrva szerint úgy lehet megmenteni a szlovák borokat, ha az üzletben az olcsó külföldi helyett a fogyasztók a hazai borokat emelik le a polcról. Így talán elkerülhető, hogy a szőlőtermelők kivágják a tőkéket, ahogy a pénzhiány miatt 15 hektáron már megtették a csejtei szőlészetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018