eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
2020. április 3-án közreadott kép egy zsákutcát jelölő tábláról, amely New York Brooklyn negyedében készült 2020. március 31-én. Az Egyesült Államokban 245 373-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 6095-en életüket veszítették.
Nyitókép: Gary He

Hatalmas nyomás az amerikai gazdaságon a rekordszámú állástalan miatt

A koronavírus-krízis nyomán történelmi szintre emelkedett az amerikai munkanélküliség. Annyi állás szűnt meg az utóbbi öt hétben, hogy elvesztek a 2008-as pénzügyi válság óta létrehozott munkahelyek. Meglehet, hogy a jövő hónapban az amerikaiak kevesebb, mint fele fog fizetést hazavinni.

Az elmúlt hét során további négymillió amerikai folyamodott első ízben munkanélküli segélyért és így a koronavírus-karanténok kezdete óta benyújtott kérelmek száma elérte a 26 milliót. A mostani helyzet így leradírozta azokat az állásokat, amelyeket a 2008-as pénzügyi válság után hozott létre az amerikai gazdaság.

Sovány vigasz volt, hogy a múlt héthez képest 810 ezerrel visszaesett az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.

2008 ehhez képest semmi

Az elbocsájtások átterjedtek a szolgáltató-ágazatokból a kiskereskedelemre, a beszállítókra és a gyárakra.

Ha a végleges áprilisi adat szerint további 20 millióval nő az első alkalommal munkanélkülivé vált dolgozók száma, akkor a lakosság 16 százaléka lesz munkanélküli.

Ez hatszorosa a gazdasági válság idején rögzített legrosszabb adatnak. Azaz,

„a jövő hónapban az amerikaiak kevesebb, mint fele fog fizetést hazavinni.

Egy választási évben ez felerősíti a követelést, hogy a politikusok nyissák meg újra a gazdaságot, függetlenül attól, mit tanácsol az egészségügy” – írta James Knighley, az ING pénzügyi cég közgazdásza.

Összehangolnak a karanténellenes tüntetők

A növekvő munkanélküliség nyomán több szövetségi államban voltak karanténellenes tüntetések, de felmerült, hogy ezek nem spontán, hanem összehangolt akciók voltak.

Gretchen Whitmer michigani kormányzó például Betsy DeVos szövetségi oktatási miniszter befolyásos családjához kötötte a „Forgalmi dugó hadművelet” nevű Facebook-oldalt, és azt állította, hogy ők finanszírozzák azt.

Konzervatív csoportok tagadták, hogy a DeVos-család állna a háttérben, de elismerték, hogy a különböző államokban a tiltakozók „megosztották a receptet”. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy több szövetségi állam csoportjainak oldalain a „Rólunk” rovatban szinte ugyanaz a szöveg olvasható.

Több szövetségi állam nyit, mert féltik a gazdaságot

Közben a most kiadott amerikai PMI index (amely a tartós cikkekre leadott megrendelések és szállítások értékét mutatja) 27,4 százalékra esett áprilisban, alacsonyabbra, mint amikor a mutatót elkezdték használni 2009-ben.

A munkahelyek elvesztése visszavetette az ingatlanpiacot is. Az új otthonok eladásai 15,4 százalékkal zuhantak, erre 2013 óta nem volt példa.

Több déli állam – Tennessee, Dél-Karolina, Florida és Georgia – a hétvégétől lazít a karanténon, ami azzal járhat, hogy visszaesnek a munkanélkülisegély-kérelmek. Kérdés azonban, hogy a dolgozók elmennek-e a plázákba és éttermekbe – jegyzi meg az ING.

Bár maga Donald Trump is már korábban beígérte a nyitást, most mégis figyelmeztette Georgia kormányzóját, hogy fokozatosan pörgesse csak fel az állam gazdaságát.

Közben a kongresszus elfogadta a sorban negyedik Covid-19 gazdasági mentőcsomagot, amely 484 milliárd dollárral támogatja a kisebb cégeket, a kórházakat és a vírustesztelést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×