eur:
392.82
usd:
367.12
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A koronavírus-fertőzés elleni védekezésül arcmaszkot viselő nő Londonban 2020. március 27-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. Az országban 15 ezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig759-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Jöhetnek a tömeges tesztek és a „gyógyultigazolványok” a briteknél

„Gyógyultigazolványt” adhatnak a britek azoknak, akik átestek a Covid-19 betegségen. Ezzel az immunitást szerzettek kiléphetnek a karanténból és visszatérhetnek munkahelyükre. Közben a brit kormány elismerte: hiba volt nem készülni tömeges tesztekre.

A brit kormány arra készül, hogy fokozatosan feloldja a Covid-19 miatti korlátozásokat az olyan személyek esetében, akik felgyógyultak és már nem fertőznek. Ennek feltétele, hogy széles körben elérhetővé váljanak az úgynevezett „antitesttesztek” – amelyek azt mutatják ki, az illető immunrendszere legyőzte a kórt, és az adott személy immár nem terjesztheti a betegséget.

A britek a már tervezési stádiumba került német ötletet másolnák le. Az elképzelést a Covid-19-ből felgyógyult, és a munkához kedden visszatért Matt Hancock egészségügyi miniszter ismertette, miközben főnöke, Boris Johnson kormányfő a vártnál hosszabb ideig lábadozik. Johnson pénteken vette volna fel a munkát, de még mindig tünetei vannak.

A brit egészségügyi miniszter figyelmeztetett:

bár többmilliót rendeltek már belőlük, az antitest tesztekre egy ideig várni kell még, mert az angliai közegészségügyi hatóság még nem győződött meg pontosságukról.

Egy északír cég azonban már gyárt olyan teszt csomagot, melynek részeként a felhasználó apró vérmintát vesz az ujjából és arra egy vegyületet cseppent. Egy ilyen tesztet a BBC egészségügyi tudósítója is kipróbált, és meglepetésére azt látta, hogy maga is átesett a betegségen és immunitást szerzett.

Német kutatók most azt vizsgálják, hogy az ottani hatóságok hogyan tudnák kiadni a „gyógyultigazolványt” a létfontosságú ágazatok dolgozóinak.

Az angliai közegészségügyi hatóság egyik igazgatója, John Newton professzor szerint, amint jóváhagyják a teszteket, „milliók és milliók” használhatják majd azokat. Hangsúlyozta ugyanakkor: még nem tudni, hogy az antitestek jelenléte arra utal-e, hogy az illető állandó immunitást szerzett-e a koronavírussal szemben.

A brit kormány a hatalmas nyomás előtt meghajolva azt is bejelentette, hogy

a jelenlegi napi 10 ezerről napi 100 ezerre akarják felfuttatni a tesztek számát a hónap végére.

Közben vezető brit kormánytanácsadók elismerték a Telegraph című lapnak: a tömeges tesztelésbe történő befektetések elmaradása „hiba lehetett”. Ez azért történhetett meg, mert a kormány nagyobb fenyegetésnek tartotta az influenzát, mint a koronavírus-járványt.

Mint a Telegraph írja, hiába sürgette ezt az Egészségügyi Világszervezet, a brit egészségügyi vezetők soha nem állítottak fel tervet a lakosság tömeges tesztelésére egy világjárvány esetén. Egy magasrangú tanácsadó elismerte a lapnak, hogy nem folyt erről tervezés, mert tévesen úgy gondolták, hogy az influenza vírus egy új törzse okozza majd a következő nagy-britanniai járványt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×