eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla
Gyalogos sétál egy telefonfülkére ragasztott Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát előtt Londonban 2020. március 23-án. A felirat megjelenítése a Sex Pistols korábbi brit punk rock zenekar Anarchy in the U.K. című kislemezére emlékeztet. A londoni alsóház elé került az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést. Nagy-Britanniában eddig 5683 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 289 ember halt bele a betegségbe.
Nyitókép: Gyalogos sétál egy telefonfülkére ragasztott Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát előtt Londonban 2020. március 23-án. A felirat megjelenítése a Sex Pistols korábbi brit punk rock zenekar Anarchy in the U.K. című kislemezére emlékeztet. (MTI/EPA/Will Oliver)

Covid-19: példátlan szigorításokat jelentett be Boris Johnson

Nagy-Britanniában drasztikusan megszigorították a koronavírus-ellenes intézkedéseket. A lakosoknak otthon kell maradniuk és csak nagyon szükséges esetben mehetnek ki az utcára. A parkokat nem zárják be – de csak korlátozott számban és társaságban lehet futni, kerékpározni.

„Ma estétől nagyon egyszerű utasítást adok a brit népnek. Maradjatok otthon!” – ezt üzente váratlanul és nem annyira váratlanul Boris Johnson Nagy-Britannia lakóinak.

A brit miniszterelnök ezúttal nem a pulpitusnál tartott szokásos sajtótájékoztatót, hanem rezidenciájának egyik szobájában ülve magyarázta el a tévékamerák előtt: miért korlátozzák - békeidőben példa nélküli módon – a britek szabadságjogait.

Túl sokan voltak a parkokban és a tengerparton

Ugyan a lakosság nagy része már eddig is otthon maradt a koronavírus-járvány miatti felszólítások nyomán, a kormány tudományos tanácsadóit borzalommal töltötte el, hogy a hétvégén sokan mentek el a parkokba és tömegek szállták meg a tengerparti városokat.

Így nem lehet fékezni a vírus terjedését és a sokak által hétvégére várt szigorítás helyett Johnson már hétfőn lépett.

Az általa bejelentett karantén még mindig nem olyan totális, mint például Olaszországban vagy Spanyolországban, de kénytelen volt lépni, mert a forgatókönyvek azt mutatták, hogy a koronavírus-fertőzések üteme térdre kényszerítheti a brit egészségügyi szolgálatot.

Hétfőre már 335-nél tartott a Covid-19 betegség nagy-britanniai halottainak a száma.

Milyen feltételek mellett lehet kimenni az utcára?

A rendelkezések szerint a „nem létfontosságú” üzletek – például elektronikai boltok - ezentúl nem lehetnek nyitva.

Az emberek nem látogathatják barátaikat és családtagjaikat, mert megbírságolhatják őket.

Az utcára csak akkor lehet kimenni, ha az ember

  • létfontosságú élelmiszert vagy egyéb cikkeket vesz,
  • orvosi ellátásra szorul vagy gyógyszerre van szüksége,
  • munkába megy,
  • rászorulónak nyújt ellátást.

A parkok nyitva maradnak, ahol napi egy alkalommal lehet sétálni, futni, kerékpározni – egyedül, vagy egy háztartásbeli kíséretében. A két embernél nagyobb csoportok gyülekezése tilos.

Az emberek ilyenkor tartsák be a kétméteres távolságot. Nem lehet esküvőket, keresztelőket és más eseményeket sem tartani a temetések kivételével.

"Ha az ember barátai találkozót javasolnak, akkor azt mondja le. Ha nem követitek a szabályokat, a rendőrségnek joga lesz azokat betartatni bírságok és oszlatás útján”

– figyelmeztetett Johnson.

Az intézkedéseket három hét múlva vizsgálják felül.

A lépéseket a brit ellenzék is üdvözölte és vállalkozói szövetségek azt mondták: megértik és elfogadják azokat.

A fertőzések látványos visszaesését hozhatja a szigorítás

A BBC egészségügyi tudósítója azt vázolta fel, hogy a kemény feltételek betartásával körülbelül 90%-kal szorítható vissza a járvány terjedése. Egy példa szerint,

ha három ember követi a szabályokat, akkor egy hét alatt az eddigi 406-ról 15-re mérsékelhető a tőlük eredő potenciális fertőzések száma.

Közben a gazdaság egyik fizikai jelenlétet követelő ágazatában folytatódhat a munka. Az építőipari dolgozókról van szó, de nekik is be kell tartaniuk a távolságtartásról szóló rendelkezéseket - közölte a brit lakásügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×