eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A brazilokkal találkozott Trump továbbra is parolázik a könyökpacsi helyett

Nem akar koronavírus tesztet Donald Trump. Az amerikai elnök kapcsán amiatt merült fel a kérdés, hogy találkozott egy brazil illetékessel, akiről késöbb kiderült, hogy megfertőzte az új koronavírus.

Donald Trump odavágott a légiágazatnak és az Európából érkező utazóknak „az idegen vírus” miatti repülési tilalmával, miközben saját egészsége miatt nem aggódik.

Az amerikai elnök és helyettese, a koronavírus-koordinációval megbízott Mike Pence alelnök sem tervezi, hogy teszteltetné magát vagy hogy ideiglenes izolációba vonulna.

Minek Trumpnak a koronavírus-teszt?

A kérdés azért merült fel, mert Trump és csapata a hétvégén találkozott Bolsonaro brazil elnökkel és annak kommunikációs igazgatójával, Fabio Wajngartennel.

Mindkét férfiről kiderült, hogy megfertőzte az új típusú koronavírus.

Először csak Wajngarten fertőzéséről érkezett hír, de péntek délután kiderült hogy Bolsonaro tesztje is pozitív lett.

A brazil küldöttség háromnapos amerikai úton járt és Trump floridai birtokán, a Mar-a-Lago klubban találkozott az elnökkel.

Egy video szerint a kommunikációs igazgató közvetlenül a két elnök mögött állt, miközben ők a tömeghez szóltak. Wajngarten ezek után megjelent azon a születésnapi partin, amit az ifjabb Donald Trump barátnője tiszteletére rendeztek.

A Fehér Ház nyilatkozatot adott ki, amely szerint

„ az elnök és az alelnök szinte semmilyen módon nem érintkezett a koronavírus-fertőzött személlyel és ezért jelenleg nincs szükség vizsgálatra az esetükben”.

A nyilatkozat szerint továbbá megfigyelik azokat, akik kapcsolatba kerültek a brazil illetékessel „és ez diktálja a következő lépéseket”.

Ekkor még nem volt szó arról, hogy Bolsonaro fertőzésére is gyanakodnának.

Mások óvatosabbak

Bár Trump és Pence nem kért vizsgálatot, a brazilokkal találkozott két republikánus szenátor kéthetes önkéntes karanténba vonult.

Az ügyben megkérdezték Dr Anthony Faucit, az Amerikai Allergia és Fertőzőbetegség Intézet igazgatóját, aki hárított. „Az ilyen kérdéseket az elnök orvosaira hagyom” – mondta.

Bolsonaro brazil elnök és fia Ernesto Trump családjával – így Ivanka Trumppal és annak férjével, a közel-keleti politikáért felelős Jared Kushnerrel is együtt vacsorázott.

Bolsonaro később meglátogatta az amerikai hadsereg déli parancsnokságát, de ottani illetékesek azt mondták: nincs náluk fertőzött. A hír nyomán valószínűleg újabb ellenőrzéseket tartanak.

Trump inkább parolázik a könyökpacsi helyett

Az AP hírügynökség megemlítette, hogy Trump elnök korábban már többször is találkozott olyan emberekkel, akik fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba.

Az elnök szerdától lemondta politikai rendezvényeit és utazásait, de az orvosi tanács ellenére nem hajlandó feladni szokását, hogy kezet ráz azokkal, akikkel találkozik. Azaz, ő nem tette magáévá a koronavírus-fertőzés nyomán megjelent új üdvözlési módokat, például a könyökpacsit.

Bolsonaróról korábban azt mondták, hogy negatív volt a teszt eredménye. Megjegyezték azonban, hogy a brazil elnök egészsége nem kielégítő: az ellene elkövetett merénylet óta négyszer műtötték meg és hamarosan ötödszörre megoperálnák - kérdés, halasztják-e a műtétet.

Közben az izolációt választotta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, akinek felesége fertőződött meg a koronavírussal.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×