eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Koronavírus – 14 napig tilos mindennemű rendezvény Szlovákiában

Keddtől újabb óvintézkedések léptek érvénybe Szlovákiában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt: egyebek mellett 14 napig tilos mindennemű kulturális- és sportrendezvény az országban: szünetel a labdarúgó- és a jégkorongbajnokság is, a határátkelők mindegyikén ellenőrzést tartanak. Az alakuló új parlament képviselői sem vehetik át személyesen a megbízólevelüket, postai úton kapják kézhez azokat.

Hétre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában – jelentette be a válságstáb hétfő délutáni ülése után Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök. Megerősítette, hogy amíg a stáb ülésezett, két újabb esetet jelentettek. Egyet Turócszentmártonból, egyet pedig Kassáról.

A kormányfő bejelentette, hogy keddtől 14 napos házi karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból térnek vissza Szlovákiába, és ez a velük egy háztartásban élőkre is vonatkozik.

Aki megszegi a karanténra vonatkozó előírásokat, arra 1650 eurós bírságot szabhatnak ki.

Ján Mikas országos tiszti főorvos felelősségteljes viselkedésre intette az érintetteket. „A felelősségteljes hozzáállás azt jelenti, hogy aki karanténba vonul, nem megy máshoz látogatóba, nem megy moziba és nem megy be a munkahelyére, hanem otthon marad” – fogalmazott a tisztifőorvos.

A további intézkedések egyike, hogy keddtől ellenőrzést tartanak minden határátkelőhelyen. Reggel 6 órától a tájékoztató kampányt kiterjesztették a rajkai, a felsőnémeti, a jókúti, a drétomai és a trencsénmakói határátkelőre is.

Pellegrini azt is bejelentette, hogy

14 napig tilos mindennemű kulturális- és sportrendezvény az országban, függetlenül attól, hogy ki a rendezvény szervezője.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem lehet megtartani semmilyen színházi előadást, semmilyen bált vagy más ünnepséget, semmilyen sporteseményt és nyilvános rendezvényt, ahol több ember összegyűlhet, és ahol nagy lehet a vírus elterjedésének veszélye” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy az iskolák és az óvodák bezárása problémát okozhat a munkaadóknak, mivel a szülők kénytelenek lennének otthon maradni a gyermekeikkel.

A háziorvosok egyenesen a szociális biztosítónak küldik majd a betegszabadságot igazoló papírokat, hogy minimálisra csökkentsék a további fertőzések veszélyét. A repülőtereken érvényben maradnak az eddig bevezetett intézkedések, az egészségügyi intézményeket pedig fokozatosan ellátják szájmaszkokkal.

A február 29-én megtartott parlamenti választások során a törvényhozásba újonnan bejutott képviselők kedden vették volna át megbízólevelüket a parlament történelmi épületében. Az ünnepélyes átadás azonban elmaradt, a képviselők ajánlott levélben kapják meg a megbízólevelüket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×