eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Sorra zárnak be a szlovák iskolák a koronavírus miatt

Pozsony megye összes középiskolájában szünetel a tanítás. A többi megyében is sorra rendelik el a tanítási szünetet. Országosan pedig öt egyetemet bezártak.

Szlovákiában pénteken diagnosztizálták első alkalommal a koronavírust egy 52 éves férfinél, akinek a pozsonyi Egyetemi Kórház tájékoztatása szerint jelenleg súlyos, de stabil az állapota. A férfi a malackai járásbeli Kostolište községből származik, feleségénél és fiuknál is kimutatták a fertőzést. Fiuk mostanáig nem mutatott tüneteket, ugyanakkor ő lehet az ún. nulladik fertőzött Szlovákiában, ő járt ugyanis nemrég Velencében, ahonnan hazahozhatta a vírust.

A másik két fertőzött személy egy 47 és egy 58 éves nő. Az előbbi esetében a kórelőzmény az utazással függ össze, az 58 éves páciens pedig az ausztriai Kittsee városában fertőződött meg az ismerőseinél. Mivel egy pozsonyi óvodában dolgozik óvónőként, a Regionális Közegészségügyi Hivatal az óvoda bezárása mellett döntött, március 22-ig. A 47 éves hölgy villamosvezetőként dolgozik Pozsonyban. Az általa korábban vezetett járműveket azonnal fertőtlenítették.

Hétfőn délelőtt a Szlovák Nemzeti Színház kosztümtervezőjénél is igazolták a betegséget. A színházi alkalmazott nemrég Brüsszelben járt. Az intézmény vezetősége ezért március 23-ig az Aida című opera bemutatóját, illetőleg az összes tervezett előadást elhalasztja.

A vírus megfékezésének céljából keddtől péntekig bezárják a pozsonyi általános- és művészeti iskolákat, valamint az óvodákat. Ezenkívül a főváros által üzemeltetett szabadidőközpontok is zárva tartanak. Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo azt is elmondta, hogy az eddigi állami és városi szintű intézkedéseket újabbakkal egészítik ki. Fertőtlenítik a városi tömegszállító járműveket, hétfőtől bezárják a kulturális intézményeket a pozsonyi galériát és múzeumot, a városi könyvtárat, az állatkertet, illetve azokat a sportlétesítményeket, amelyek a város igazgatása alá tartoznak, a téli stadiont is beleértve.

Pozsony megye 54 középiskolájába sem mennek a diákok ezen a héten, és Nagyszombat megye is négy napra felfüggeszti a tanítást és mindennemű iskolai tevékenységet a hatáskörébe tartozó oktatásügyi intézményekben. A Kassa Megyei Önkormányzat döntése értelmében hétfőn és kedden a megye minden középiskolájában szünetel az oktatás a koronavírus miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×