INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

koronavírus

szlovákia

magyarország

védőmaszk

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.

Magyarország segítheti ki védőmaszkkal Szlovákiát

Peter Pellegrini leköszönő szlovák kormányfő szerint a hétvégén már raktáron lesznek a védőmaszkok, amelyekkel az orvosok védekezhetnek az új koronavírus ellen. A miniszterelnök közölte, korábban egyezséget kötött Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Eszerint ha Szlovákiának sürgősen szüksége lesz védőmaszkokra, Magyarország segíteni fog.

Szlovákiában is megjelent a koronavírus, a visegrádi országok közül utolsóként. Egy fertőzöttet találtak, míg Csehországban már 12-t.

Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök és megbízott egészségügyi miniszter a Szlovák Orvosi Kamarával folytatott találkozója után elmondta, hogy

a háziorvosok rendelőiből hiányoznak azok a segédeszközök, amelyekkel védekezhetnének az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a privát rendelőknek előre kellett volna gondolkodniuk, és időben megrendelni a védőmaszkokat, mert az államnak elsősorban az állami intézetekről kell gondoskodnia, de ha lesz elég védőmaszk, a magán orvosoknak is juttatnak belőle.

"Ha minden jól megy, napokon belül megérkeznek a raktárra a védőmaszkok, és minden rendben lesz. Ne keltsünk pánikot, nem kell ötmillió embernek védőmaszkban szaladgálnia országszerte”

– fogalmazott a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy szerdán a V4-ek rendkívüli prágai kormányfői találkozóján azt az ígéretet kapta Orbán Viktortól, hogy Magyarország szükség esetén kisegíti Szlovákiát. Közölte, megállapodtak arról, hogy a Visegrádi Négyek szorosabbra fűzik a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos együttműködést.

A szlovák egészségügyi minisztérium csütörtökön kiadott egy új határozatot, melynek értelmében

nem kell kórházba mennie annak a páciensnek, akinél fennáll ugyan a koronavírus-fertőzés gyanúja, de nincsenek komoly egészségi problémái.

Ehelyett házhoz megy hozzá egy mentőautó.

A személyzet mintát vesz az illetőtől, amelyet aztán laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. A páciens mindaddig otthon marad, amíg nem kezd el romlani az állapota, és nem igényel kórházi kezelést, vagy amíg be nem igazolódik, hogy a teszt eredménye negatív.

Csehországban az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyermek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik. Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást. Csehországban eddig több mint 400 személyt vizsgáltak meg, az összes esetben olyan személyeknél mutatták ki a betegséget, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Koronavírus védőmaszk helyzet Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018