eur:
393.23
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Magyarország segítheti ki védőmaszkkal Szlovákiát

Peter Pellegrini leköszönő szlovák kormányfő szerint a hétvégén már raktáron lesznek a védőmaszkok, amelyekkel az orvosok védekezhetnek az új koronavírus ellen. A miniszterelnök közölte, korábban egyezséget kötött Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Eszerint ha Szlovákiának sürgősen szüksége lesz védőmaszkokra, Magyarország segíteni fog.

Szlovákiában is megjelent a koronavírus, a visegrádi országok közül utolsóként. Egy fertőzöttet találtak, míg Csehországban már 12-t.

Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök és megbízott egészségügyi miniszter a Szlovák Orvosi Kamarával folytatott találkozója után elmondta, hogy

a háziorvosok rendelőiből hiányoznak azok a segédeszközök, amelyekkel védekezhetnének az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a privát rendelőknek előre kellett volna gondolkodniuk, és időben megrendelni a védőmaszkokat, mert az államnak elsősorban az állami intézetekről kell gondoskodnia, de ha lesz elég védőmaszk, a magán orvosoknak is juttatnak belőle.

"Ha minden jól megy, napokon belül megérkeznek a raktárra a védőmaszkok, és minden rendben lesz. Ne keltsünk pánikot, nem kell ötmillió embernek védőmaszkban szaladgálnia országszerte”

– fogalmazott a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy szerdán a V4-ek rendkívüli prágai kormányfői találkozóján azt az ígéretet kapta Orbán Viktortól, hogy Magyarország szükség esetén kisegíti Szlovákiát. Közölte, megállapodtak arról, hogy a Visegrádi Négyek szorosabbra fűzik a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos együttműködést.

A szlovák egészségügyi minisztérium csütörtökön kiadott egy új határozatot, melynek értelmében

nem kell kórházba mennie annak a páciensnek, akinél fennáll ugyan a koronavírus-fertőzés gyanúja, de nincsenek komoly egészségi problémái.

Ehelyett házhoz megy hozzá egy mentőautó.

A személyzet mintát vesz az illetőtől, amelyet aztán laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. A páciens mindaddig otthon marad, amíg nem kezd el romlani az állapota, és nem igényel kórházi kezelést, vagy amíg be nem igazolódik, hogy a teszt eredménye negatív.

Csehországban az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyermek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik. Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást. Csehországban eddig több mint 400 személyt vizsgáltak meg, az összes esetben olyan személyeknél mutatták ki a betegséget, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×