INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

írország

választás

sinn féin

Mary Lou McDonald, az ír ellenzéki Sinn Féin párt elnöke (k) támogatóinak körében Dublinban 2020. február 9-én, miután megtudta, győzött választókerületében az előző napi ír előrehozott parlamenti választásokon.

Fülkeforradalom Írországban: hatalmi helyzetben a Sinn Féin

Meddig lesz Írország kormány nélkül? Ez a nagy kérdés a hétvégi választások után, amelyeken példátlanul jó eredményt ért el a Sinn Féin párt. A sziget egyesítéséért kampányoló és a hosszú éveken át terrorkampányt folytató IRA-hoz kötődő párt a legtöbb szavazatot szerezte meg, de nem neki lesz a legtöbb mandátuma, és így nehéz lesz koalíciós kormányt létrehozni.

Szavazófülke-forradalom volt, ezúttal Írországban. Így jellemezte a szombati választások eredményét Mary Lou McDonald, a sziget egyesítéséért küzdő és az IRA terrorszervezettel történelmileg összekötött Sinn Féin párt vezére, hogy szavazatokat hódított el a jobbközépp Fianna Fáil és Fine Gael pártoktól. Sőt a preferenciákat is figyelembe vevő ír szavazási rendszerben, a Sinn Féint a választók 24,5 százaléka jelölte meg az első helyen a preferenciális szavazáson. A két nagy jobbközép párt, a jelenlegi kabinetet kívülről támogató Fianna Fáil 22,2 százalékot ért el, a kormányzó Fine Gael pedig 20,9 százalékot.

Az ír arányos képviseleti rendszerben a választók egy listán osztályozzák a nekik tetsző helyi jelölteket és írnak a nevük mellé 1-est, 2-est 3-ast és így tovább. Ez azt jelenti, hogy amikor összeszámolják a pártszavazatokat, az még nem ad pontos képet a végleges erőviszonyokról.

Noha besöpörte a legtöbb szavazatot, szakértők szerint a Sinn Féin a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani.

Az eredmény nyomán egyik ír pártnak sincs meg az abszolút többsége. A választás előtt az ír politikát száz éven át domináló két centrista párt kizárta, hogy koalícióra lépne a nacionalistákkal. Ezt a Sinn Féin adóterveivel és az IRA-val való korábbi kapcsolataival indokolták.

Ezek után közölte vasárnap este Leo Varadkar, a Fine Gael vezére, a jelenlegi miniszterelnök, hogy „kihívás lesz” a kormányalakítás. A másik párt vezére finomított álláspontján és nem zárta ki a korábbi radikálisokkal való együttműködést, de azt mondta, „komoly az inkompatibilitás”. Micheál Martin úgy fogalmazott, hogy „az ő pártja lesz a legnagyobb” és hogy ő „demokrata, aki tiszteletben tartja a nép döntését”.

Az írországi eredmények hétfő reggel még nem voltak véglegesek, mert néhány körzetben folytatódott a szavazatszámlálás.

A 160 fős ír parlamentben, a Dáilban 80 hely szükséges a többséghez, a Sinn Féin pedig összesen 42 jelöltet indított. Az előrejelzésekből úgy tűnt, hogy egy mandátummal sikerült megverniük Varadkar miniszterelnök pártját. Ő azonban továbbra is azt ismétli, hogy nem lesz köztük koalíció. „A kierőszakolt házasságnak nem lesz jó kormány az eredménye” – mondta.

Érdekesség, hogy bár Varadkarék a gazdaság és a brexit köré építették kampányukat, a szavazókat a 12 felsorolt politikai téma közül ez izgatta a legkevésbé, míg a legfontosabbnak a lakásválságot, a nyugdíjkorhatárt és a munkanélküliséget nevezték meg.

Egyes elemzők szerint egy Fianna Fail–Sinn Féin-koalíció zavart kelthet Nagy-Britannia és az Európai Unió márciusban induló, a brexit utáni kapcsolatokról szóló tárgyalásain.

Nyitókép: MTI/AP/Peter Morrison

Kapcsolódó hang

Fülkeforradalom Írországban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018