eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2017. június 27.A Google amerikai informatikai óriáscég logója a londoni iroda bejárata felett 2017. június 27-én. Az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra a versenyszabályok megsértése miatt, miután a cég a Google Shopping kereskedelmi szolgáltatás találatait kiemelt helyen szerepelteti a keresési találatok között, eltereli a fogyasztókat versenytársaitól és potenciálisan megkárosítja a vásárlókat. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Neves klubba léphet be a Google

Közeledik az ezer milliárd dolláros értékhez a Google anyavállalata. Az Alphabet negyedéves jelentése február elején várható. A várakozások szerint ez lesz a következő technológiai cég, amely átlépi a bűvös határt. 

A 90-es években kipukkadt ugyan a dotcom lufi, ezt követően azonban a világ néhány technológiai cége mesés forgalmat produkált és hatalmas vagyont halmozott fel. Az Apple, a Microsoft vagy az Amazon ma már annyi pénzzel játszhat, mint egyes országok kormányai.

A Google is vélhetően beléphet a klubba,

a várakozások szerint a cég értéke a február 3-án várható negyedéves jelentés után meghaladja majd az egybillió, vagyis az ezer milliárd dollárt.

Az internetes keresőből kinőtt óriásvállalat anyacégét, az Alphabetet jelenleg 993 milliárd dollárra értékelik. A befektetők arra számítanak, hogy újabb masszív hirdetési bevételeket tartalmaz majd a jelentés, amivel még inkább felértékelődik a szemükben, és átbillen a mesés gazdagságot jelentő lélektani határon.

Kommentátorok megjegyzik, hogy

a Google eladásai még mindig jobbára olyan ütemben nőnek, mint 10 évvel ezelőtt.

A technológiai óriás rendre 20 százalékos bevételnövekedésről számol be. 2010-hez képest ötször annyi szolgáltatást tud eladni, jelenleg 160 milliárd dollár a bevétele.

Ezt az eredményt a fő termékének számító webes reklámokkal és az értékes befektetések, például a YouTube videomegosztó megszerzésével érte el az utóbbi években. Emellett azonban olyan forradalmi technológiákba is befektet, amelyek jelenleg nem ígérnek masszív profitot – ilyen például az önvezető autók kifejlesztését célzó divízió, a Waymo.

Az internetes technológiai cégek között az ezer milliárdos értékhatárt elsőként, 2018-ban az Apple lépte át, amit rövidesen követett az Amazon, de ez a cég azóta visszaesett a küszöb alá. 2019-ben a klub tagja lett a Microsoft is.

Jóval lemaradt, de a nyomukban jár a különösen jó értéknövekedést felmutató Facebook 631 milliárd dollárral – a közösségi portál papírjai tavaly 51 százalékos hozamot produkáltak.

A Google-papírok ugyanakkor csak 26 százalékos hozamot termeltek, de ez így is 5 százalékkal jobb az előző évi teljesítménynél. A piac bizalmát erősíti a cég élén történt vezetőváltás is.

Van azonban olyan cég, ami még ezeket a technológiai óriásokat is megelőzi. A szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco jelenlegi értéke 1,87 billió dollár, ami kissé elkedvetleníti bin Salman koronaherceget, ő ugyanis 2 billió dolláros értékelést szeretett volna látni (tekintettel arra, hogy bevezetik a tőzsdére, ami minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása lehet).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×