INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

szlovákia

eperjes

gázrobbanás

A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én. A robbanás következtében heten meghaltak, egy személy holléte továbbra is ismeretlen. A statikusok első vizsgálatai szerint a ház felső, megrongálódott emeleteit le kell bontani.

Eltűnik a föld színéről a gázrobbanás után kiégett eperjesi lakótömb

Teljes egészében lebontják a december 6-án, a szlovákiai Eperjesen egy gázrobbanás következtében lakhatatlanná vált 12 emeletes lakótömböt. A bontást végző szakemberek megállapították, hogy az épület legalsó emeletei is menthetetlenek. A gázrobbanás hét halálos áldozatot követelt.

Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere, és Jozef Polák statikus is megerősítette, hogy az épület menthetetlen. Elmondásuk szerint olyan mértékben megrongálódott, hogy teljesen instabillá vált, ezért le kell bontani az egészet.

"A felső emeletek bontása közben további falak omlottak be, a törmelék pedig az alsóbb szintekre zúdult, így a lakók személyes holmijának nagy része is tönkrement"

– tájékoztatott Jozef Polák.

Jiří Raszka, a bontást végző cseh cég munkatársa megerősítette, hogy kedden délig sikerült elbontani a tetőt. Azt, hogy végül is lebontják az egész épületet, a lehető legmegnyugtatóbb döntésnek nevezte, hiszen ezt követően teljesen megváltoztathatják a munka menetét, amely így kevésbé lesz kockázatos.

"Azt mondanám, hogy ebben a pillanatban számunkra ez már csak rutinfeladatot jelent"

– fűzte hozzá a cseh szakember. Raszka azt szeretné, ha a szomszédos, Munkácsi utca 9. házszám alatt álló lakótömbbe már szerdán estig visszatérhetnének a lakók, bizonyos feltételek teljesülése mellett.

Az eperjesi lakáskezelő vállalat a napokban összesen mintegy 140 ablakot fog kicseréltetni a környező lakótömbök lakásaiban.

Ezek mindegyikét a robbanást követő lökéshullám törte be.

Az ablakcseréken öt csapat fog dolgozni, a munka első szakaszát karácsonyig akarják befejezni.

A december 6-án történt gázrobbanás következtében heten meghaltak, egy személy eltűnt, több tucatnyian pedig megsebesültek. Több környező ház lakóit is evakuálni kellett. A robbanásban érintett ház lakóinak egy része ideiglenesen az egyik iskola kollégiumába költözött.

Országszerte számos város csatlakozott azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek támogatják a károsultakat. Több város a szilveszteri tűzijátékra elkülönített összeget továbbítja a rászorulóknak.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Lebontják az gázrobbanás után kiégett eperjesi lakótömböt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018