eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: bumm.sk

Újabb fejlemény az eperjesi gázrobbanás ügyében

A múlt pénteki eperjesi gázrobbanás felelőseiként meggyanúsított három személyt vizsgálati fogságba helyezik Szlovákiában. Az eperjesi járásbíróság határozatát mindhárman megfellebbezték. A rendőrnyomozó általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást velük szemben.

A rendőrök hétfőn délelőtt vezették elő a gyanúsítottakat, mindhárman eltakarták az arcukat, és az újságírók kérdéseire nem válaszoltak. A zárt tárgyaláson fokozatosan vallomást tettek mindhárman, mígnem kora este a bíróság elrendelte valamennyiük vizsgálati fogságba helyezését. „Indokoltan fennállt a gyanú, hogy befolyásolhatnák a tanúkat, a szakértőket és a többi gyanúsítottat, vagy másképpen akadályoznák a vizsgálatot” – magyarázta Ivana Petrufová, a bíróság szóvivője.

A rendőrnyomozó általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást velük szemben. Nem megerősített információk szerint megsértették a gázvezetéket és nem értesítették időben a katasztrófa-elhárítás ügyeletét. Amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, akár tízéves szabadságvesztéssel sújthatók. A gyanúsítottak védőügyvédje, Ivan Vanko szerint nagyon sok a kérdőjel az ügyben. A leégett 12 emeletes lakóépület körüli munkálatokért a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató társaság felelt, de a munkálatokat egy alvállalkozó cég végezte, amelynek a nevét nem árulták el.

„A Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató ebben a térségben rekonstrukciós munkálatokat tervezett be a vezetékeken, és december 6-án az alvállalkozó előkészületi munkálatokba kezdett. Jelenleg folyik a szerencsétlenség kivizsgálása, és a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató együttműködik a vizsgálati szervekkel” – nyilatkozta Andrea Danihelová, a társaság szóvivője anélkül, hogy megnevezte volna a munkálatokat végző céget.

A gyanúsítottak védőügyvédje szerint a munkálatok elvégzésével megbízott cég a kivitelezést még tovább adta, több cég, illetve magánvállalkozó vette ki részét a munkálatokból. A járásbíróság döntése ellen mindhárom gyanúsított fellebbezést nyújtott be, az ügy tehát a kerületi bíróság elé kerül.

Közben folyamatosan gyarapodik a károsultak megsegítésére nyitott transzparens számlán a pénz, az összeg már meghaladta az 1 millió 800 ezer eurót. Eperjes város számlájára megérkezett a kormány által folyósított 1 millió euró is. A lakóház további sorsa is megpecsételődni látszik, nem kerülheti el a lebontást. Az eddig eltűntként nyilvántartott személyt, aki a nyolcadik halálos áldozat lehet, továbbra sem találták meg.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×