INFORÁDIÓ
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina

eperjes

gázrobbanás

szlovákia

Újabb fejlemény az eperjesi gázrobbanás ügyében

Újabb fejlemény az eperjesi gázrobbanás ügyében

A múlt pénteki eperjesi gázrobbanás felelőseiként meggyanúsított három személyt vizsgálati fogságba helyezik Szlovákiában. Az eperjesi járásbíróság határozatát mindhárman megfellebbezték. A rendőrnyomozó általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást velük szemben.

A rendőrök hétfőn délelőtt vezették elő a gyanúsítottakat, mindhárman eltakarták az arcukat, és az újságírók kérdéseire nem válaszoltak. A zárt tárgyaláson fokozatosan vallomást tettek mindhárman, mígnem kora este a bíróság elrendelte valamennyiük vizsgálati fogságba helyezését. „Indokoltan fennállt a gyanú, hogy befolyásolhatnák a tanúkat, a szakértőket és a többi gyanúsítottat, vagy másképpen akadályoznák a vizsgálatot” – magyarázta Ivana Petrufová, a bíróság szóvivője.

A rendőrnyomozó általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást velük szemben. Nem megerősített információk szerint megsértették a gázvezetéket és nem értesítették időben a katasztrófa-elhárítás ügyeletét. Amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, akár tízéves szabadságvesztéssel sújthatók. A gyanúsítottak védőügyvédje, Ivan Vanko szerint nagyon sok a kérdőjel az ügyben. A leégett 12 emeletes lakóépület körüli munkálatokért a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató társaság felelt, de a munkálatokat egy alvállalkozó cég végezte, amelynek a nevét nem árulták el.

„A Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató ebben a térségben rekonstrukciós munkálatokat tervezett be a vezetékeken, és december 6-án az alvállalkozó előkészületi munkálatokba kezdett. Jelenleg folyik a szerencsétlenség kivizsgálása, és a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató együttműködik a vizsgálati szervekkel” – nyilatkozta Andrea Danihelová, a társaság szóvivője anélkül, hogy megnevezte volna a munkálatokat végző céget.

A gyanúsítottak védőügyvédje szerint a munkálatok elvégzésével megbízott cég a kivitelezést még tovább adta, több cég, illetve magánvállalkozó vette ki részét a munkálatokból. A járásbíróság döntése ellen mindhárom gyanúsított fellebbezést nyújtott be, az ügy tehát a kerületi bíróság elé kerül.

Közben folyamatosan gyarapodik a károsultak megsegítésére nyitott transzparens számlán a pénz, az összeg már meghaladta az 1 millió 800 ezer eurót. Eperjes város számlájára megérkezett a kormány által folyósított 1 millió euró is. A lakóház további sorsa is megpecsételődni látszik, nem kerülheti el a lebontást. Az eddig eltűntként nyilvántartott személyt, aki a nyolcadik halálos áldozat lehet, továbbra sem találták meg.

Nyitókép: bumm.sk
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018