eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: bumm.sk

Lemondtak az ünneplésről, inkább az áldozatok családját segítik a pénzből

Lemondta a szilveszteri-újévi tűzijátékokat számos szlovákiai város, és az így megtakarított összegeket átutalja az eperjesi tragédia áldozatainak.

A szlovákiai sajtó szerint a nagyobb városok közül Pozsony, Kassa, Besztercebánya vagy Liptószentmiklós önkormányzata hozott már ilyen irányú döntést, de több kisebb város is, mint például a szlovák fővároshoz közeli Modor vagy a kelet-szlovákiai Svidník önkormányzata is az eperjesiek segítségére sietett.

A 12 emeletes eperjesi toronyházban december 6-án történt nagy erejű gázrobbanás, amelyben nyolc ember halt meg. Hét áldozat holttestét már megtalálták, a nyolcadik a feltételezések szerint a lakóház romjai alatt hever. Szlovákiában ez az utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája. A lakóház kiégett felső hat emeletének bontása hétfőn kezdődött, a statikusok véleménye szerint azonban a legjobb lenne az egész épületet lebontani. Erről egyelőre nem született végleges döntés.

A szlovák kormány mindjárt a gázrobbanás utáni napon egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a speciális számlán már több százezer euró van.

Besztercebánya városa közölte: összesen 13 033 eurót küld az eperjesi önkormányzatnak. Az összegből 10 ezer euró az a tétel, amelyet a város a szilveszteri tűzijáték lemondásának köszönhetően tud adományozni. A fennmaradó 3 033 euró egy kisebb vásár során gyűlt össze, amikor Besztercebánya lakói puncsot, forró teát és kerámiát vásárolhattak a városháza előtt felállított bódékban - írta a TASR hírügynökség.

A kassai városvezetés 50 ezer, a pozsonyi pedig 20 ezer eurós segélyt szavazott meg Eperjesnek. Mindkét nagyvárosban lemondták a hagyományos szilveszteri tűzijátékot.

A segítségnyújtáshoz több, jórészt magyarok lakta város - egyebek között Révkomárom vagy Galánta - is csatlakozott. A Duna menti Révkomárom önkormányzata szintén lemondta a tűzijátékot, és ennek alapján 3000 eurót küld az eperjesi károsultaknak. A városi képviselő-testület tagjai pedig több száz eurót gyűjtöttek össze Eperjesnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×