eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Résztvevők a Skócia függetlenségéért szervezett glasgow-i megmozduláson 2019. november 2-án. A Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője által meghirdetett rendezvényen mintegy húszezren vettek részt. Sturgeon a napokban ígéretet tett arra, hogy még az idén ismét kérni fogja Londontól egy új függetlenségi népszavazás megtartását. A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Nagyot nyert a Skót Nemzeti Párt, előszedi a függetlenség kérdését

"Skóciát nem lehet Nagy-Britannia börtönében tartani" – ezt üzente a brit választásokon jól szerepelt Skót Nemzeti Párt vezetője Boris Johnson újraválasztott miniszterelnöknek. Nicola Sturgeon pártja újabb skóciai függetlenségi népszavazást követel, amit a kormányfő várhatóan elutasít.

A helyi részleges autonómia vezetője és egyben a Skót Nemzeti Párt első embere, Nicola Sturgeon roppant elégedett lehet: az 59 skót választókörzetből 48-ban a brexitet elutasító SNP párt jelöltjei győztek a brit általános választásokon. Ennek nyomán 13-mal emelkedett SNP-mandátumok száma a londoni parlamentben. Nicola Sturgeon így azzal érvel, hogy a skót választók az általa képviselt függetlenségi gondolatot is támogatják.

Nicola Sturgeon skót tartományi miniszterelnök, a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt, az SNP vezére a párt újonnan megválasztott képviselőivel a dundee-i Viktória és Albert Múzeum előtt 2019. december 14-én. Az SNP negyvennyolc mandátumot szerzett a két nappal korábbi előrehozott brit parlamenti választásokon, tizenhárommal többet, mint az előző megmérettetésen.
MTI/EPA/Robert Perry
Nicola Sturgeon skót tartományi miniszterelnök, a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt, az SNP vezére a párt újonnan megválasztott képviselőivel a dundee-i Viktória és Albert Múzeum előtt 2019. december 14-én. Az SNP negyvennyolc mandátumot szerzett a két nappal korábbi előrehozott brit parlamenti választásokon, tizenhárommal többet, mint az előző megmérettetésen. MTI/EPA/Robert Perry

"Nem lehet Skóciát akarata ellenére az Egyesült Királyság börtönében tartani" – mondta egy BBC-interjúban és arra figyelmeztetett: ha a londoni kormány továbbra sem enged újabb függetlenségi népszavazást, akkor azzal csak az elszakadás híveit erősíti majd.

"A demokrácia aláásása, hogy én vagyok a Skóciában elsöprő győzelmet szerző párt vezére, és nyomás alá helyeznek, azért amit teszek – miközben az a párt, amelyet alaposan elvertek Skóciában, nem fogja tiszteletben tartani, amire a választóim felhatalmaztak" – tette hozzá Sturgeon.

A skót pártvezér ezzel arra utalt, hogy habár országos, tehát brit szinten, a brexitpárti konzervatívok győztek, Skóciában nagyot vesztettek.

A toryk mindenkori programjában szerepel Nagy-Britannia és ironikus módon az unió, azaz a brit nemzetek uniójának egyben tartása, miközben Johnson miniszterelnök január végére szeretné végleg kivezetni Nagy-Britanniát - és benne Skóciát is - az Európai Unióból.

Sturgeon úgy véli, választási sikere után ismét terítékre került a skót függetlenség kérdése. "Nem hiszem, hogy minden ránk szavazó polgár már most készen állna, hogy támogassa a függetlenséget, de

ebben én nem dönthetek és Boris Johnson sem dönthet, ebben a skót nép dönthet"

– utalt arra, miért követeli a brit nyelvezetben "indyref2"-ként emlegetett, újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását.

Sturgeon – aki a választás másnapján, pénteken telefonon beszélt Jonhsonnal - azzal is odaszúrt a konzervatívoknak, hogy felidézte, ahogy a 80-as években ellenezték a részleges autonómia megadását az országrésznek, de végül mégis a skót nép akarata kerekedett felül – utalt rá.

A brit alkotmányos szabályok szerint

a skót vezetésnek Londontól kell kérnie, hogy függetlenségi népszavazást rendezhessen. 2014-ben erre megkapta a lehetőséget, és akkor a skótok valamivel több, mint a fele, 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

Boris Johnson brit miniszterelnök vissza fogja dobni az újabb kérelmet, de sajtójelentések szerint nem egyszerű elutasítás lehet a válasz. Inkább arra készül, hogy a brexit kérdését rendezve, a brit állam egységének ügye felé fordulva, extra figyelmet szentel majd Skóciának, ezzel próbálva kifogni a szelet a függetlenségpártiak vitorlájából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×