eur:
394.38
usd:
363.07
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tűzoltók intézkednek egy közúti baleset helyszínén, a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Milan Ivanic

Újabb szívszorító részletek a szlovákiai buszbalesetről

Tizenkét halálos áldozatot szedett Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb közúti balesete szerda délután Nyitra mellett. Egy autóbusz és egy teherautó ütközött össze, az áldozatok között négy gyermek is van. A tragédia miatt pénteken nemzeti gyásznapot hirdetnek Szlovákiában.

Megrázta az országot a szerdai tragikus baleset. Egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt iskolásokat szállító autóbusz, és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott a 65-ös főúton, délután egy óra tájban. A teherkocsi a baleset előtt szemtanúk elmondása szerint megbillent, majd a busz oldalának hajtott, emiatt a busz az árokba, a teherautó pedig az útra borult.

Nyitragerencsér, 2019. november 13.
Mentőhelikopter és mentőautó mellett dolgoznak szakemberek egy közúti baleset helyszínén, a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
MTI/AP/HaZZ-Presidium
MTI/AP/HaZZ-Presidium

A helyszínre érkező Denisa Saková belügyminiszter elmondása szerint a kamion valószínűleg túlterhelt volt. A Markíza kereskedelmi televízió esti híradójának nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakember ezt a feltételezést egyértelműen nem tudta alátámasztani, mert a baleset körülményeinek kivizsgálásához több idő szükséges. Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő szerint meglehetősen komplikált bevetésről volt szó, mivel a baleset következtében többen kiestek az autóbuszból és kutatni kellett utánuk.

Az áldozatok számáról folyamatosan más információk érkeztek, estére azonban biztossá vált, hogy a halálos áldozatok száma 12, 20 sérültet pedig kórházba szállítottak. A légi mentők két helikopterét is riasztották. A nyitrai helikopter egy 15 éves fiút szállított az érsekújvári kórházba súlyos fejsérüléssel, zavart tudatállapotban. A besztercebányai légi mentők pedig egy 61 éves sérültet szállítottak a besztercebányai kórházba. Ő is fejsérülést szenvedett.

Nyitragerencsér, 2019. november 13.
Sebesültet visznek kórházba egy közúti baleset helyszínéről a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
MTI/AP/TASR/Milan Ivanic
MTI/AP/TASR/Milan Ivanic

Összesen 63 tűzoltó vett részt a mentésben, folyamatosan érkeztek a helyszínre. A baleset súlyosságáról tanúskodik, hogy az autósok, akik szemtanúi voltak a balesetnek, eleinte segítettek a sérültek mentésében.

A tűzoltóknak este hat órakor sikerült a kerekeire állítani a balesetet szenvedett buszt. A mentőszolgálatok attól tartottak, hogy a jármű alatt újabb áldozatokra lelnek majd, végül ez a félelmük nem igazolódott be.

A tragikus balesethez legközelebb eső településen, Gímesen krízisközpontot hoztak létre, ahová 30 pszichológus és lelkészek is érkeztek, hogy lelki támaszt nyújtsanak a sokkos állapotba került hozzátartozóknak. Az oktatásügyi miniszter csütörtökön a balesetben érintett középiskolás diákok iskoláiba is ellátogat, hogy támogatást nyújtson az osztálytársaknak és a pedagógusoknak.

Peter Pellegrini kormányfő megszakította ciprusi munkalátogatását, és a késő esti órákban a baleset helyszínére érkezett. A tragédia miatt csütörtökön rendkívüli kormányülést tartanak, pénteken pedig nemzeti gyász lesz az országban. A 2009-ben történt garamszécsi buszbaleset után Szlovákia második legtöbb áldozatot követelő közlekedési balesete a szerdai tragédia.

Súlyos buszbalesetek Európában az elmúlt években

2014. július 19. - NÉMETORSZÁG: Drezda mellett az A4-es autópályán összeütközött egy lengyel és egy ukrán turistabusz. A balesetnek kilenc halottja és 40 súlyos sérültje volt.

2014. november 8. - SPANYOLORSZÁG: Tizennégyen meghaltak, 39-en megsérültek, amikor egy autóbusz az autópályáról letérve felborult és 15 méteres mélységbe zuhant az ország délkeleti részén fekvő Murcia tartományban, Cieza város közelében.

2015. október 23. - FRANCIAORSZÁG: Legalább negyvenen meghaltak, amikor egy autóbusz teherautóval ütközött Bordeaux közelében.

2016. március 20. - SPANYOLORSZÁG: Balesetet szenvedett egy egyetemistákat szállító autóbusz Katalóniában. A busz 13 utasa meghalt, 43-an pedig megsérültek, köztük egy magyar diák is.

2017. január 21. - OLASZORSZÁG: Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz balesetében, amely egy veronai autópálya-csomópontnál történt, a sérültek száma 26.

2017. május 13. - TÖRÖKORSZÁG: Legalább 23 ember meghalt a tengerparti Mugla tartományban, amikor az autópályán ismeretlen okból felborult egy utasokat szállító autóbusz.

2018. április 13. - BULGÁRIA: A Frakija autópályán, Szófiától mintegy 28 kilométerre keletre, összeütközött egy személyautó és egy autóbusz. A balesetben tíz ember meghalt és több mint 20 megsérült.

2019. február 14. - ÉSZAK-MACEDÓNIA: Szkopje és Tetovo között az autópályán felborult egy autóbusz, a halottak száma tizennégy.

2019. április 17. - PORTUGÁLIA: A madeirai Canico településen egy autóbusz sofőrje elvesztette az uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant. A balesetben huszonkilencen meghaltak, az áldozatok német állampolgárok voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Az uniós országok az európai mezőgazdasági lobbik nyomására megállapodásra jutottak arról, hogy korlátozásokat vezetnek be az ukrán mezőgazdasági termékek EU-n belüli értékesítésére. Ez a döntés, amelyet az uniós vezetők közelgő csúcstalálkozója előtt hoztak, várhatóan jelentős, évente több mint 1 milliárd eurós bevételkiesést jelent Ukrajnának, ami a baromfi-, tojás-, cukor- és búzaexportra is hatással lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×