eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Tűzoltók intézkednek egy közúti baleset helyszínén, a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Milan Ivanic

Újabb szívszorító részletek a szlovákiai buszbalesetről

Tizenkét halálos áldozatot szedett Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb közúti balesete szerda délután Nyitra mellett. Egy autóbusz és egy teherautó ütközött össze, az áldozatok között négy gyermek is van. A tragédia miatt pénteken nemzeti gyásznapot hirdetnek Szlovákiában.

Megrázta az országot a szerdai tragikus baleset. Egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt iskolásokat szállító autóbusz, és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott a 65-ös főúton, délután egy óra tájban. A teherkocsi a baleset előtt szemtanúk elmondása szerint megbillent, majd a busz oldalának hajtott, emiatt a busz az árokba, a teherautó pedig az útra borult.

Nyitragerencsér, 2019. november 13.
Mentőhelikopter és mentőautó mellett dolgoznak szakemberek egy közúti baleset helyszínén, a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
MTI/AP/HaZZ-Presidium
MTI/AP/HaZZ-Presidium

A helyszínre érkező Denisa Saková belügyminiszter elmondása szerint a kamion valószínűleg túlterhelt volt. A Markíza kereskedelmi televízió esti híradójának nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakember ezt a feltételezést egyértelműen nem tudta alátámasztani, mert a baleset körülményeinek kivizsgálásához több idő szükséges. Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő szerint meglehetősen komplikált bevetésről volt szó, mivel a baleset következtében többen kiestek az autóbuszból és kutatni kellett utánuk.

Az áldozatok számáról folyamatosan más információk érkeztek, estére azonban biztossá vált, hogy a halálos áldozatok száma 12, 20 sérültet pedig kórházba szállítottak. A légi mentők két helikopterét is riasztották. A nyitrai helikopter egy 15 éves fiút szállított az érsekújvári kórházba súlyos fejsérüléssel, zavart tudatállapotban. A besztercebányai légi mentők pedig egy 61 éves sérültet szállítottak a besztercebányai kórházba. Ő is fejsérülést szenvedett.

Nyitragerencsér, 2019. november 13.
Sebesültet visznek kórházba egy közúti baleset helyszínéről a nyugat-szlovákiai Nyitragerencsér közelében, ahol egy kamionnal ütközött egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult 2019. november 13-án. A szerencsétlenségben legkevesebb tizenketten meghaltak, a sebesültek száma megközelíti a húszat.
MTI/AP/TASR/Milan Ivanic
MTI/AP/TASR/Milan Ivanic

Összesen 63 tűzoltó vett részt a mentésben, folyamatosan érkeztek a helyszínre. A baleset súlyosságáról tanúskodik, hogy az autósok, akik szemtanúi voltak a balesetnek, eleinte segítettek a sérültek mentésében.

A tűzoltóknak este hat órakor sikerült a kerekeire állítani a balesetet szenvedett buszt. A mentőszolgálatok attól tartottak, hogy a jármű alatt újabb áldozatokra lelnek majd, végül ez a félelmük nem igazolódott be.

A tragikus balesethez legközelebb eső településen, Gímesen krízisközpontot hoztak létre, ahová 30 pszichológus és lelkészek is érkeztek, hogy lelki támaszt nyújtsanak a sokkos állapotba került hozzátartozóknak. Az oktatásügyi miniszter csütörtökön a balesetben érintett középiskolás diákok iskoláiba is ellátogat, hogy támogatást nyújtson az osztálytársaknak és a pedagógusoknak.

Peter Pellegrini kormányfő megszakította ciprusi munkalátogatását, és a késő esti órákban a baleset helyszínére érkezett. A tragédia miatt csütörtökön rendkívüli kormányülést tartanak, pénteken pedig nemzeti gyász lesz az országban. A 2009-ben történt garamszécsi buszbaleset után Szlovákia második legtöbb áldozatot követelő közlekedési balesete a szerdai tragédia.

Súlyos buszbalesetek Európában az elmúlt években

2014. július 19. - NÉMETORSZÁG: Drezda mellett az A4-es autópályán összeütközött egy lengyel és egy ukrán turistabusz. A balesetnek kilenc halottja és 40 súlyos sérültje volt.

2014. november 8. - SPANYOLORSZÁG: Tizennégyen meghaltak, 39-en megsérültek, amikor egy autóbusz az autópályáról letérve felborult és 15 méteres mélységbe zuhant az ország délkeleti részén fekvő Murcia tartományban, Cieza város közelében.

2015. október 23. - FRANCIAORSZÁG: Legalább negyvenen meghaltak, amikor egy autóbusz teherautóval ütközött Bordeaux közelében.

2016. március 20. - SPANYOLORSZÁG: Balesetet szenvedett egy egyetemistákat szállító autóbusz Katalóniában. A busz 13 utasa meghalt, 43-an pedig megsérültek, köztük egy magyar diák is.

2017. január 21. - OLASZORSZÁG: Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz balesetében, amely egy veronai autópálya-csomópontnál történt, a sérültek száma 26.

2017. május 13. - TÖRÖKORSZÁG: Legalább 23 ember meghalt a tengerparti Mugla tartományban, amikor az autópályán ismeretlen okból felborult egy utasokat szállító autóbusz.

2018. április 13. - BULGÁRIA: A Frakija autópályán, Szófiától mintegy 28 kilométerre keletre, összeütközött egy személyautó és egy autóbusz. A balesetben tíz ember meghalt és több mint 20 megsérült.

2019. február 14. - ÉSZAK-MACEDÓNIA: Szkopje és Tetovo között az autópályán felborult egy autóbusz, a halottak száma tizennégy.

2019. április 17. - PORTUGÁLIA: A madeirai Canico településen egy autóbusz sofőrje elvesztette az uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant. A balesetben huszonkilencen meghaltak, az áldozatok német állampolgárok voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×