eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke beszél a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Magyarság Házában 2017. június 2-án. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kevés idejük maradt a szlovákiai magyar pártoknak az összefogásra

Nem jutottak dűlőre egymással a választási együttműködésről az MKP székházában tartott újabb ötpárti egyeztetésén a szlovákiai magyar politikai képviseletek. Az MKP, a Híd, a Magyar Fórum, az MKDSZ és az Összefogás küldöttsége szerint az egyik fő buktatót a Smerrel való esetleges kormányra lépés kérdése jelentette.

Ismét megegyezés nélkül zárult az öt magyar érdekeltségű párt hétfő esti találkozója. A Híd, az MKP, a Magyar Fórum, az MKDSZ, valamint az Összefogás a 2020-as parlamenti választást megelőző időszakra választási pártot hozna létre, de annak feltételeiről még mindig nem jutottak közös nevezőre.

A megegyezés egyik kritikus pontja a Smerrel való lehetséges együttműködés, illetve kormányalakítás.

A Híd szerint erről a választási eredmények tükrében, a választási párt résztvevőinek konszenzussal kellene határoznia, az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás viszont a Smertől való világos elhatárolódást már a választási párt létrehozása szempontjából is elengedhetetlennek tartja. A Smerrel való kormányra lépést az MKDSZ sem zárta ki, a párt szerint a magyar kisebbségnek az a legjobb, ha a parlament mellett a kormányban is helyet kap.

A felek között a személyi kérdéseket illetően sincs konszenzus.

Magdeme Klára, a Híd szóvivője elmondta: a párt a vitás kérdésekben hajlik a kompromisszumra, és a választások előtti együttműködés érdekében ugyanilyen hozzáállást vár el a többi szereplőtől is. "Amennyiben nem sikerül megegyezni, az a választókat elbizonytalaníthatja és eltántoríthatja attól, hogy részt vegyenek a választásokon” – tette hozzá a szóvivő.

A Híd meggyőződése, hogy a széles együttműködés csak a két legjelentősebb párt, a Híd és az MKP megegyezésére épülhet, ha pedig nem sikerül megegyezni, komoly veszély fenyegeti a nemzeti kisebbségek és a régiók parlamenti képviseletét a 2020-as választások után.

Az MKP korábbi közleménye szerint az együttműködés nem lehetséges bizonyos engedmények nélkül. Menyhárt József pártelnök úgy véli, az Összefogás lehetne az a választási párt, amelynek listáján a többi párt tömörülhetne.

Andrej Danko szlovák házelnök jövő hétfőn tűzi ki hivatalosan a 2020-as parlamenti választás időpontját.

Az öt szlovákiai magyar pártra a kompromisszum kialakítása mellett az esetleges választási párt működését szabályozó alapszabály megalkotása is vár, az erre fennmaradt időt pedig már csak napokban számolják. A felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnének, de a találkozó időpontjáról még nem nyilatkoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×