eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Langley, 2017. január 22.Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levő székháza padlóján Donald Trump új amerikai elnök látogatása alatt 2017. január 21-én. (MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool)
Nyitókép: MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool

Továbbállt luxusházából a Moszkvából kimentett "szuperkém"

Alig fedték fel személyazonosságát, máris távozott családi házából az az egykori orosz elnöki alkalmazott, akit a CNN az amerikaiak kimenekített szuperkémjének nevezett. Oleg Szmolenkov 2017-ben tűnt el, majd tűnt fel Virginia államban, ahol egy 900 ezer dollár értékű házat vett. 

Azt követően, hogy a minap a CNN közölte, hogy az amerikaiak két éve kimenekítették Moszkvából az orosz elnök adminisztrációba beépült magas rangú forrásukat, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kénytelen volt elismerni, hogy valóban náluk dolgozott a férfi.

Oleg Szmolenkov, egykori washingtoni követségi diplomata, majd a vezérőrnagyi ranggal megegyező, 3. osztályba sorolt tanácsos nevét először a Kommerszant című orosz lap dobta fel.

Moszkva számára kínos lehet, hogy ilyen magas szinten tudott valakit a CIA beszervezni és Peszkov azt mondta: azt sem tudja, hogy valóban kém volt-e az alkalmazott, de

nem volt közvetlen bejárása Putyin elnökhöz

és néhány éve felmondtak neki. Még azt is hozzátette, hogy menekülésének története a ponyvaregényekre emlékeztet. Amikor kapott egy a – nyilvánvalóan a Szkripal-mérgezésre utaló – célzott kérdést arról, tudják-e, hol lakik a férfi, azt válaszolta: "nem foglalkozunk emberek felkutatásával".

Moszkva tehát azt sugallja, hogy a volt dolgozó nem lehetett szuperkém, a CNN és a brit Times viszont azt állítja, hogy Szmolenkov

le tudta fotózni az elnök asztalán heverő anyagokat és arról spekuláltak, hogy megerősíthette, hogy közvetlenül Putyin adott parancsot arra, hogy az amerikai elnökválasztások előtt hekkerek törjék fel az amerikai Demokrata Párt email fiókjait.

A férfi, feleségével és három gyerekükkel 2017-ben tűnt el, amikor "nyaralni mentek" Montenegróba. Az orosz hatóságok potenciális gyilkossági ügyben nyomozást is indítottak, de a Szmolenkov-család egy évvel később már a Virginia állam-beli Staffordban tűnt fel, ahol egy 760 négyzetméteres családi házat vettek 925 ezer dollárért. Származásukat nem rejtegetve, saját nevükön éltek itt egészen keddig, amikor megjelentek az első riporterek az ajtajuknál. Ekkor beültek két kocsiba és sietve elutaztak.

Közben Oroszországban az MK bulvárlap máris karaktergyilkos cikket közölt arról, hogy az 50 éves férfi, hogyan hagyta magára súlyosan beteg anyját, akik idegenek ápolnak.

A NewsRu portál megjegyzi, hogy nem sokat tudni róla, bár a gyerekei használták a közösségi médiát és posztoltak montenegrói képeket. Ugyanakkor, a híroldal szerint nincs fotó az állítólagos kémről, az információk pontatlanok és ironikusan megjegyzi, tényleg jó kém lehetett, ha így el tudott tűnni a Kremlből.

Az orosz kémügynek úgy tűnik amerikai belpolitikai vetülete is van. A Trump által gyűlölt és elfogultnak nevezett

CNN arra utalt, hogy azért kellett kihozni a "legértékesebb" forrást és családját Moszkvából, mert az amerikai elnök "nem tudja tartani a száját"

és bizalmas hírszerzési információt osztott meg, ami az ügynök leleplezéséhez vezethetett volna. Ez a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, 2017-ben az Ovális Irodában folytatott találkozón történhetett – így az állítás. Feltételezések szerint az elnök akkor az Iszlám Állam oroszországi tevékenységéről beszélt Lavrovnak és az orosz nagykövetnek.

A CIA képviselője pontatlannak nevezte az információt és azt mondta, hogy "veszélybe sodorhatja emberek életét", maga Trump pedig azt mondta, hogy nem tud semmit a kémügyről. Az orosz külügy pedig közölte: a CIA dolga nyilatkozni, hogy kém volt-e az orosz férfi, a Lavrov–Trump találkozón elhangzottakról való spekuláció pedig "tiszta paranoia".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×