INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

daily telegraph

london

antiszemita

zsidó

szalay-bobrovniczky kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015. május 19-én.

Levélben kért helyreigazítást a londoni magyar nagykövet egy antiszemitázó cikk miatt

A londoni konzervatív világlap, a Daily Telegraph, háromrészes riportsorozatot közölt az egyes szakértők szerint még mindig aggasztó méretű európai antiszemitizmusról. Munkatársát helyzetfelmérés és interjúk készítése végett Budapestre is elküldte, az elkészült írás miatt a londoni magyar nagykövet levélben kért helyreigazítást.

A Daily Telegraph három európai fővárosba küldte ki riportereit az antiszemitizmus helyzetének felmérése céljából: Párizsba, Berlinbe és Budapestre. A brüsszeli Európai Zsidó Kongresszus felmérése szerint vannak ugyanis aggasztó jelek ezen a téren: Belgiumban megháromszorozódott, Franciaországban 74 százalékkal, Olaszországban 60 százalékkal, Hollandiában 19 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma. Ebbe beleértendő a fizikai bántalmazás, az antiszemita szitkozódás, a munkahelyi kellemetlenkedés vagy éppenséggel zsidók lakta épületek falainak az összefirkálása. Az incidenseket sok esetben nem is jelentik.

A cikksorozat franciaországi és németországi súlyos eseteket ír meg, Magyarországról csupán azt tudja említeni, hogy

Budapesten a zsidó iskolákat őrizni kell és ott figyelőkamerák is vannak incidensek elkerülése végett. A biztonsági szolgálat vezetője szerint szerencsére rendkívül ritka, hogy zsidókat a vallásuk miatt fizikailag bántalmaznának.

A Daily Telegraph munkatársa Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállásáról is ír, "populista demagógnak" nevezi a magyar kormányfőt, említi, hogy "bolygó zsidókra" utalt a választási kampánya idején, közben támogatja a magyarországi zsidóságot, amely tisztes állami költségtérítésben részesül, az illetékes kormányhivatal például a zsidó kórház fenntartásához járul hozzá.

A németországi és francia incidensek között szerepel, hogy

a Salom nevű németországi zsidó éttermet például antiszemita csoport támadta meg,

az esti zárásra készülő menedzsert "büdös zsidó" kiáltásokkal szidalmazták, kővel dobálták, az egyik kő a kirakata üvegét is bezúzta. A jelentés szerint Franciaországban súlyos zaklatásnak van kitéve a zsidóság. A párizsi Le Marais kerületben

egy tizenöt éves iskolás lányt rendszeresen gúnyoltak suhancok, és végül sírva kérte a szüleit, hogy operáltassák egyenesre az orrát.

A Budapesten készült Daily Telegraph-riport nem tud hasonló incidenst említeni, de mintha az derülne ki belőle, hogy a kormány nem tesz eleget az antiszemitizmus ellen. Ezért írt levelet Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet a lapnak, s meg is jelent a levelezési rovatban. A nagykövet említi, hogy az egyes európai országokban mutatkozó növekvő antiszemitizmus rendkívül aggasztó jelenség, de

Magyarországon 2015 óta a felmérések éppenséggel az incidensek közel 40 százalékos csökkenését mutatják.

A kormány pedig bocsánatot kért a zsidóságtól azért, ahogyan az akkori magyar kormányzat a holokauszt idején viselkedett. Elrendelte, hogy büntetendő legyen a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd, valamint betiltotta a zsidóságot, valamint a cigányságot fenyegető csoportok aktivitását.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

A Daily Telegraph Magyarországról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018