eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube/ENSZ

A szlovák külügyminiszter nem akar a V4 és az EU között dilemmázni

Miroslav Lajčák szerint a visegrádi együttműködés keretében Szlovákiának nem kellene a saját érdekei ellen cselekednie. A tárcavezető az Európai Uniót a szlovák polgárok természetes életterének tartja, és szeretné elkerülni az olyan szorult helyzeteket, amelyek a V4-es és az EU közti választásra kényszerítik.

„Egyáltalán nem titok, hogy az Európai Unióban nem jó a visegrádi négyek imázsa. Mi magunk is tehetünk erről” – mondta Miroslav Lajčák a tablet.tv-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy számos észszerű javaslatot úgy tálalnak a V4-ek, hogy az irritálta a partnereket, példaként pedig a migrációval kapcsolatos kérdéseket említette.

Hangsúlyozta, hogy a V4-ek migrációval kapcsolatos álláspontja helyes, és ezt az idő is igazolta, de nagyon sok ellenséget szereztünk magunknak azzal, hogy sokszor populista módon, sőt vulgárisan és negatív hangnemben adtuk elő ezt az álláspontot.

A szlovák külügyminiszter emellett emlékeztetett, hogy a visegrádi országok közül Szlovákia a legmélyebben integrálódott uniós tagország, közülük egyedül vezette be az eurót, ezért más a helyzete az Európai Unióban, mint a másik három országé. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság eljárást folytat Lengyelország és Magyarország ellen, az uniós támogatások felhasználása miatt vizsgálat folyik Andrej Babiš cseh kormányfő ellen is, és mindez megint csak egy kicsit más pozícióba helyezi Szlovákiát.

Lajčák elmondta, szeretné elkerülni az olyan dilemmákat, mint a "Visegrádi Négyek vagy Európai Unió", és hangsúlyozta, hogy az unió természetes életterünk. „Szlovákia teljesen integrálódott, gazdaságunk teljes mértékben az egészséges és sikeres uniótól függ” – jelentette ki a miniszter, a V4-ekkel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy az egy olyan regionális platform, amely évekig nagyon előnyös és hasznos volt számunkra. „De valóban úgy gondolom, hogy a V4-es szolidaritás nevében nem kellene vakon a saját érdekeinkkel szembemenni” – szögezte le a szlovák diplomácia vezetője.

Szlovákiának néhány területen mások az érdekei, az Európai Unió néhány érzékeny kérdésben más álláspontot képvisel, de Lajčák szerint Pozsony ezeket megfelelően tudja kommunikálni a V4-es partnerekkel. Nézete szerint a V4-ek uniós imázsa szerepet játszott az uniós vezetői posztok elosztásakor, és ennek kapcsán megemlítette az Európai Bizottság elnökjelöltjeivel kapcsolatos visegrádi álláspontot is.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×