eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Twitter/IIHFHockey

Sztárjátékosokkal rajtolt a hokivébé

Négy mérkőzéssel nyit ma Szlovákiában megrendezett jégkorong világbajnokság. 2011 után újra Pozsony és Kassa ad otthont a vébének, amely mától több mint két héten át lázban tartja a hokirajongókat. Ezúttal a sztárjátékosok sem fognak hiányozni a tornáról.

Pozsonyban és Kassán ma kezdődik a 83. jégkorong-világbajnokság. A vébé első felvonásában két nyolcas csoportban játszanak körmérkőzést a résztvevő csapatok. A négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, a sereghajtók pedig kiesnek. A házigazda szlovákok csoportmeccseiket Kassán játsszák, ám a Kassai Tömegközlekedési Vállalat sofőrjei egy nappal a vb előtt sztrájkot tartottak. Csütörtök délelőtt két órára szinte teljesen leállt a tömegközlekedés. A sofőrök 10 százalékos béremelést követelnek, a vállalat azt mondja, ezt nem tudja teljesíteni. Még nem tudni, mi lesz a hoki-vb alatt Kassán, kihasználják-e a helyzetet a sofőrök. Egyelőre nem terveznek újabb sztrájkot, de nem is zárták ki azt.

A szálláshelyek már hetekkel a világbajnokság előtt mind elfogytak a városban, a legtöbb hotelben és panzióban a megszokott ár többszöröséért keltek el a szobák, melyeket elsősorban a külföldi vendégek foglaltak le. A kassai rendőrség is készen áll a világbajnokságra. A helyi rendőrök munkáját más városokból érkező kollégáik és különböző különleges egységek tagjai is segítik. Lenka Ivanová, a kerületi rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a felkészülés keretében sok időt töltöttek a biztonsági kockázatok elemzésével és kiértékelésével, sőt a szokottnál nagyobb hangsúlyt fektettek a rendőrök fizikai kondíciójának megerősítésére.

A világbajnokságnak nemcsak a hokirajongók örülnek, hanem a vendéglátósok és kereskedők is, a torna ugyanis jótékony hatást gyakorol a gazdaságra. Az egyik online elektronikai áruház közölte, az utóbbi két hétben 2018 hasonló időszakához képest 50 százalékkal több tévékészüléket adtak el.

A nyolc évvel ezelőtti szlovákiai világbajnokság a főváros kasszáját 11 millió, Kassáét pedig 5 millió euróval gazdagította

– derült ki a pozsonyi közgazdasági egyetem elemzéséből. Ráadásul ebbe nem számították be a 407 ezer megvásárolt belépőjegyet. A pozsonyi jegyek felét külföldiek vásárolták. A jégkorong-szövetség szerint idén nagyobb lesz a nézettség, köszönhetően a kassai találkozók iránti jóval magasabb érdeklődésnek.

A világbajnokság május 26-ig tart. Triplázásra készül a címvédő és tavalyelőtt is győztes svéd válogatott. Az oroszoknak a jogelőd szovjetekkel együtt 27, a kanadaiaknak 26 vébé elsőségük van a rangsor első, ill. második helyén. A házigazda szlovákok eddig egy arany, két ezüst és egy bronzérmet szereztek. Az utóbbi hat évben azonban nem sikerült kiharcolniuk a legjobb nyolc közé kerülést, tavaly a kilencedik helyen végeztek. A szervezők közel félmillió nézőt várnak, de érdemes lesz kilátogatni a szurkolói zónákba is, ahol meccsenként száz jegyet lehet még nyerni a szlovákok találkozóira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×