eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nagy célokról beszélt az EP-választás előtt a cseh kormányfő

Andrej Babiš több befolyást szeretne az uniós tagállamok számára. Szerinte a biztonság, a migráció, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság viszonya azok a kiemelt témák, amelyek az Európai Unió következő ötéves időszakában a legnagyobb figyelmet fogják igényelni. Csehország európai uniós tagságával a csehek 37 százaléka elégedett.

Andrej Babiš szélesíteni szeretné az európai uniós tagállamok befolyását, és szeretné, ha minden tagállam maga dönthetne a Brüsszelből érkező anyagi támogatásokról. A cseh miniszterelnök még a nagyszebeni EU-s csúcstalálkozót megelőzően egyeztetett Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. A prágai találkozón Tusk Václav Havel egykori cseh államfő szavaira emlékeztetett, aki azt mondta: Európát a szabadság és a felelősség jelentik, ezek egyazon érem két oldalát teszik ki.

Andrej Babiš a következő ötéves időszak cseh szempontból kiemelt feladati közé sorolta még

a schengeni térség megvédését, és azt, hogy az európai uniós energetikai stratégiának jobban figyelembe kellene vennie a nemzeti sajátosságokat is.

Hangsúlyozta, a Csehországban május 24-re és 25-re kiírt európai parlamenti választások rendkívül nagy jelentőséggel bírnak majd Európa jövőjét illetően.

A legutolsó közvéleménykutatás Babiš mozgalmának sikerét vetíti előre. A CVVM közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a pártok közül az ANO mozgalom lesz a befutó, amely a leadott szavazatok 28 százalékára számíthat. Ez magasabb arány, mint a februárban mért támogatottsági szint. 100 cseh választópolgár közül 27 tervezi, hogy az urnához járul, ami szintén magasabb arány, mint a korábbi EP-választások alkalmával. Öt évvel ezelőtt mindössze 18,2 százalékos volt a részvételi arány.

A felmérés arra is rámutatott, hogy

Csehország európai uniós tagságával a lakosság 37 százaléka elégedett. Ez az arány 2010 óta most a legmagasabb.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy véli, hogy az uniós tagság növelte a bürokráciát. Többségi vélemény, hogy az Európai Uniónak túl nagy befolyása van a csehországi politikára és a döntésekre, az uniós törvények pedig számos esetben korlátozzák Csehország mozgásterét, illetve hogy a rendszer következtében sok képzett cseh ember távozik más uniós tagországba.

A másik oldalon a lakosság többsége kedvezően ítéli meg, hogy bővültek a lehetőségei a munkavállalásra, a tanulásra, életre illetve akár a letelepedésre más tagállamokban. A megkérdezettek több mint fele egyetértett azzal, hogy az uniós tagság nagyobb katonai biztonságot is jelent Csehország számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×