eur:
392.17
usd:
366.88
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Katonák és tűzoltók egy lelőtt indiai harci repülőgép roncsánál a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól 20 km-re fekvő Garend Kalanban 2019. február 27-én. A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak. A Kasmír területén lelőtt gép két pilótája, valamint egy civil életét vesztette. A két ország között a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban egy indiai félkatonai szervezet ellen elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki a feszültség.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Miért bombázza egymást India és Pakisztán?

India megtiltotta a polgári repülést a fővárostól, Delhitől északra fekvő légtérben, miután légiereje – állítása szerint – terrortáborokat bombázott a szomszédos Pakisztán területén. A pakisztániak azt mondják: lelőttek két indiai gépet, és elfogtak egy pilótát.

Miközben Donald Trump amerikai elnök arra készült, hogy Vietnamban ismét leüljön tárgyalni Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral a nukleáris leszerelésről, Ázsia egy másik térségében ismét megnőtt a feszültség a két rivális atomhatalom, India és Pakisztán között.

A külvilág számára furcsa konflikus újabb fejezete azzal indult, hogy India a sajátjának mondott, de vitatott hovatartozású Kasmírban hajtott végre légicsapásokat, miután öngyilkos robbantók február 14-én megöltek 40 indiai katonát. A megosztott régió egyik részén a hindu, másik részén a muszlim lakosok vannak többségben.

  • India és Pakisztán is magáénak mondja a kasmíri hegyvidéki térséget, de mindkét hatalom csak egy-egy részét ellenőrzi a vidéknek.
  • A két atomhatalom három háborút is vívott 1947 óta, amikor a volt brit gyarmatbirodalomból kiszakadva megalapították a két országot.

Pakisztán közben azt mondta, hogy lelőtt két, az ország légterébe behatolt indiai harci gépet. A pakisztáni média képeket is bemutatott arról az állítólagos jelenetről, amikor elfogják az egyik gép katapultált pilótáját. (Úgy tudni, őt pénteken elengedik.) Iszlámábád arról is beszámolt, hogy előzőleg légicsapást hajtott végre Kasmír India által ellenőrzött részén egy „nem katonai célpont ellen, elkerülve az emberi áldozatokat”.

„Az országnak nem volt más választása” – magyarázta a fellépést Aszif Gafúr vezérezredes, de hozzátette: azért nem támadtak katonai célpontokat, mert nem akarnak háborúba keveredni.

India erre azzal válaszolt, hogy a pakisztáni légtérbe küldött gépeket, de közben azt mondta: „nem kívánja a helyzet további eszkalációját, felelősen és visszafogottan fog viselkedni”. Szusma Szvaraj külügyminiszter előzőleg orosz és kínai kollégáival tárgyalt.

Indiai közlés szerint keddi légicsapásai „nagy számú militánst öltek meg”, amikor a pakisztáni bázisú, Dzsáis-e-Mohamed dzsihadista csoport kiképzőtáborait bombázták, ahol a militánsok „azonnali terrortámadásokra készültek”. Pakisztán tagadta, hogy bármilyen tábort támadás ért volna Kasmírban, és az állítást „fiktívnek és öncélúnak” nevezte.

Dzsihadisták támogatása Pakisztánban, választás Indiában

Pakisztánt már régóta vádolják azzal, hogy menedéket nyújt, sőt támogatja a militáns csoportokat, amelyek úgymond Indiával szembeni, valamint kasmíri és afganisztáni külpolitikai érdekeit szolgálják.

Az említett dzsihadista csoport, a JeM főként India-ellenesként határozza meg magát, és Újdelhi szerint köze volt az indiai parlament elleni 2001-es támadáshoz.

A feszültségre kihathat, hogy Indiában heteken belül választásokat tartanak, és nagy nyomás nehezedett a nacionalista beállítottságú Modi miniszterelnökre, hogy válaszoljon az indiai katonák halálát okozó terrortámadásra.

Tárgyalást kezdeményeztek

A pakisztáni kormányfő szerdán tárgyalásokat kezdeményezett az Indiával kialakult konfliktus rendezésére. A televízió élő adásában reményét fejezte ki, hogy "diadalmaskodik a józan ész", és a kölcsönös légicsapásokat követően csökkentik a feszültséget.

Imran Hán beszédében kifejtette, történelmi tapasztalat szerint a háborúk teljes mértékben tévutat jelentenek. A kérdés az jelenleg, hogy azoknak a fegyvereknek a birtokában, amelyekkel rendelkeznek, megengedhető-e egy ilyen tévedés. Le kell ülni és tárgyalni kell - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×