eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Miroslav Lajčák: nincs értelme a haláltusa elnyújtásának

A szlovák külügyminiszter szerint az Európai Unió a brexittel összefüggésben világosan kinyilvánította, hogy a labda most a brit térfélen pattog, és Londonnak meg kell mondania, mit akar. Az EBESZ soros elnöke hozzátette: Szlovákia olyan törvényt készít elő, amely garantálja a polgárok jogállásának kölcsönösségét.

Szlovákia külügyminisztere sajnálatát fejezte ki a keddi szavazás miatt, a Londonnak felajánlott politikai garanciákat azonban fairnek tartja. "A huszonhét tagállam megegyezett és támogatta ezt a megállapodást, a brit fél ugyanakkor kinyilvánította, hogy a rendezetlen kiválást is ellenzi" - fogalmazott Miroslav Lajčák. Megerősítette, hogy

a megállapodás nélküli kiválásra a szlovák kormány is felkészül.

Ennek kapcsán beszélt egy törvényjavaslatról, amely rendezne néhány gyakorlati kérdést, elsősorban pedig az állampolgárok azonos jogait garantálná.

A miniszter szerint Nagy-Britanniának már nem maradt sok lehetősége.

"A megállapodást elutasították, nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy ugyanezt a megállapodást elfogadják. A különbség óriási volt, nagyobb, mint amit bárki megjósolhatott volna”

– fűzte hozzá. A szlovák diplomácia vezetője úgy véli, a kemény brexitért feleslegesen nagy árat kellene fizetnünk. Egy korábbi, Londonba tett látogatása során azt tapasztalta, hogy a brit társadalom mélyen megosztott, és szerinte az eredménytől függetlenül megosztott is marad.

Miroslav Lajčák nem zárta ki, hogy a brexitet elhalasztják, de úgy véli, a brit félnek ezt meg kellene indokolnia. Hozzáfűzte, hogy nincs értelme a haláltusa elnyújtásának.

Szerinte az sem lenne megoldás, ha nyomást gyakorolnának Brüsszelre, hogy fújjon visszavonulót,

és olyan megállapodást kínáljon fel, amely előnyösebb lenne Nagy-Britannia számára, de kevésbé előnyös az Európai Unió szempontjából.

A megállapodás újbóli megnyitását Miroslav Lajčák azért is kizártnak tartja, mert annak létrehozása transzparens módon történt, ezen kívül pedig kiegyensúlyozott egyezményről van szó, vagyis egyforma mértékben tartalmaz jogokat és kötelességeket.

A külügyminiszter szerint az unió segítőkészsége Nagy-Britanniával szemben abban is megnyilvánul, hogy a megállapodás elfogadásával fair szabályokat akar lefektetni, és nem akar csak úgy elszakadni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×