eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pixabay

Moszkva 48 órás ultimátumot adott

Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított egy szlovák katonai attasét. Moszkva ezzel arra reagált, hogy nemrég kiutasítottak Szlovákiából egy orosz diplomatát kémkedés gyanúja miatt.

Marija Zaharovova, az orosz külügy szóvivője az orosz diplomata Pozsony általi kiutasításával összefüggésben arról tájékoztatott, hogy Moszkva sajnálattal vette tudomásul a szlovák fél barátságtalan, a két állam bilaterális kapcsolatainak hagyományaival ellentétes lépését. Hozzátette,

az Oroszország által most válaszlépésként kiutasított szlovák diplomatának 48 órán belül el kell hagynia az Oroszországi Födereáció területét.

A vonatkozó jegyzéket december 11-én, kedden kézbesítették a moszkvai szlovák nagykövetnek.

Szlovákia külügyminisztériumának szóvivője, Boris Gandel szűkszavúan csupán annyit közölt, nem kommentálják a történteket. Pozsony a katonai hírszerzés információi alapján november 22-én utasította ki Szlovákiából a kémkedésen ért orosz diplomatát, és ugyancsak 48 órán belül kellett elhagynia az országot.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök szerint a kémkedéssel vádolt orosz diplomata olyan tevékenyéget végzett, amely nincs összhangban az Európai Unió és a NATO tagállamainak területén tevékeny diplomatáktól elvárt magatartással. A kormányfő megjegyezte,

az érintett diplomata az orosz nagykövetségen a katonai attasé hivatalában dolgozott.

A diplomata kiutasítása után pedig kijelentette, hogy Pozsony továbbra is Európa- és NATO-párti politikát folytat. "Szlovákia politikai irányultsága egyértelműen euroatlanti, Oroszországgal pedig standard kapcsolataink vannak" - mondta a szlovák miniszterelnök.

Az orosz külügyminisztérium ezt követően Szlovákia lépését ellenséges akciónak minősítette, és kilátásba helyezte, hogy Moszkva a kölcsönösség elve alapján fog eljárni, s most így is cselekedett.

Szlovákia legutóbb 2002-ben utasított ki az ország területéről orosz diplomatát, idén tavasszal viszont nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, konzultációra azonban hazahívta a moszkvai szlovák nagykövetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×