eur:
394.96
usd:
363.3
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay.com

Megfordult az elvándorlás, ezrek fordítanak hátat Ausztriának

Tízezer alkalmazott tért vissza külföldről Szlovákiába, köztük vannak az Ausztriában dolgozó ápolók is. A hazatérést ösztönözhetik az emelkedő bérek, az ápolásért járó pótlékok, valamint az, hogy az osztrák kormány csökkentette a családtagoknak járó családi pótlék összegét.

Egy év leforgása alatt közel 10 ezer fővel, azaz 17,2 százalékkal csökkent az Ausztriában dolgozó szlovák állampolgárok száma. Az idei harmadik negyedévben 45 900 szlovákiai volt munkaviszonyban a nyugati szomszédnál.

A visszaesés két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy januártól Bécs csökkenti a közép- és kelet-európai dolgozóknak fizetendő családi pótlék mértékét, ami Szlovákia esetében egyharmaddal kisebb szociális támogatást jelent. A másik ok lehet, hogy Szlovákiában látványosan csökkent a munkanélküliség, a nyugati országrészben gond nélkül el lehet helyezkedni, ezzel párhuzamosan, ha nem is ugrásszerűen, de nőnek a bérek.

A szlovák átlagbér az idei második negyedév végén átlépte a bruttó 1000 eurós határt.

A szlovákiai szociális intézmények fenntartói már több helyen regisztrálták a visszatérő ápolókat, akik abban bíznak, hogy az idén elfogadott törvény értelmében emelkedik a bérük. A Szociális Szakdolgozók Szövetségének elnöke, Mária Kovalová azt mondta, elsősorban a külföldön dolgozó idősebb ápolók térnek haza.

„Az ő esetükben ugyanakkor gondot okoz, hogy nem tudnak alkalmazkodni az itteni, az idősek szociális intézetében vagy speciális intézményekben lévő,

az Ausztriában megszokotthoz képest sokkal rosszabb körülményekhez, ezért körükben túlságosan nagy a fluktuáció”

– mondta a szövetség elnöke.

Az ápolók a munka-, szociális és családügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseik során azt mondták, hogy szívesen hazatérnek, hogy itt élő rokonaikat gondozhassák. A családtagokat ápolók idáig nagyon alacsony támogatást kaptak, ám Michal Stuška, a tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ez az összeg jelentősen emelkedni fog. „Már az év elején 120 euróval emelkedett az ápolási díj. A korábbi nyilatkozat értelmében 2020-ig a családtagot, gyermeket vagy szülőt gondozó személy támogatását a tiszta minimálbér összegének szintjére igazítják ki” – mondta a szóvivő.

A szlovák statisztikai hivatal kimutatása szerint tavalyhoz képest 11 százalékkal nőtt a szabad munkahelyek száma Szlovákiában, és a legjobban keresett alkalmazottak éppen a szociális ágazatban dolgozók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×