eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: pixabay.com

Megfordult az elvándorlás, ezrek fordítanak hátat Ausztriának

Tízezer alkalmazott tért vissza külföldről Szlovákiába, köztük vannak az Ausztriában dolgozó ápolók is. A hazatérést ösztönözhetik az emelkedő bérek, az ápolásért járó pótlékok, valamint az, hogy az osztrák kormány csökkentette a családtagoknak járó családi pótlék összegét.

Egy év leforgása alatt közel 10 ezer fővel, azaz 17,2 százalékkal csökkent az Ausztriában dolgozó szlovák állampolgárok száma. Az idei harmadik negyedévben 45 900 szlovákiai volt munkaviszonyban a nyugati szomszédnál.

A visszaesés két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy januártól Bécs csökkenti a közép- és kelet-európai dolgozóknak fizetendő családi pótlék mértékét, ami Szlovákia esetében egyharmaddal kisebb szociális támogatást jelent. A másik ok lehet, hogy Szlovákiában látványosan csökkent a munkanélküliség, a nyugati országrészben gond nélkül el lehet helyezkedni, ezzel párhuzamosan, ha nem is ugrásszerűen, de nőnek a bérek.

A szlovák átlagbér az idei második negyedév végén átlépte a bruttó 1000 eurós határt.

A szlovákiai szociális intézmények fenntartói már több helyen regisztrálták a visszatérő ápolókat, akik abban bíznak, hogy az idén elfogadott törvény értelmében emelkedik a bérük. A Szociális Szakdolgozók Szövetségének elnöke, Mária Kovalová azt mondta, elsősorban a külföldön dolgozó idősebb ápolók térnek haza.

„Az ő esetükben ugyanakkor gondot okoz, hogy nem tudnak alkalmazkodni az itteni, az idősek szociális intézetében vagy speciális intézményekben lévő,

az Ausztriában megszokotthoz képest sokkal rosszabb körülményekhez, ezért körükben túlságosan nagy a fluktuáció”

– mondta a szövetség elnöke.

Az ápolók a munka-, szociális és családügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseik során azt mondták, hogy szívesen hazatérnek, hogy itt élő rokonaikat gondozhassák. A családtagokat ápolók idáig nagyon alacsony támogatást kaptak, ám Michal Stuška, a tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ez az összeg jelentősen emelkedni fog. „Már az év elején 120 euróval emelkedett az ápolási díj. A korábbi nyilatkozat értelmében 2020-ig a családtagot, gyermeket vagy szülőt gondozó személy támogatását a tiszta minimálbér összegének szintjére igazítják ki” – mondta a szóvivő.

A szlovák statisztikai hivatal kimutatása szerint tavalyhoz képest 11 százalékkal nőtt a szabad munkahelyek száma Szlovákiában, és a legjobban keresett alkalmazottak éppen a szociális ágazatban dolgozók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×