eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Greenpeace-aktivistákat vettek őrizetbe Szlovákiában

Greenpeace-aktivistákat vettek őrizetbe, százak tüntettek szabadon bocsátásukért Pozsonyban.

Több százan tüntettek hétfő este Pozsonyban, hogy szolidaritásukat fejezzék ki azokkal az előzetes letartóztatásba helyezett Greenpeace-aktivistákkal, akik a múlt héten egy bányásztoronyra felmászva tiltakoztak a szlovákiai szénbányászat ellen. Az aktivisták fogva tartására politikus is reagált.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szlovákiai egyesületének aktivistái múlt héten szerdán a Felső-Nyitra-vidéki Szénbányák nyitranováki bányájánál egy bányászati toronyra felmászva kezdtek tiltakozó akcióba a gazdasági tárca által támogatott szénbányászat ellen.

A Privigyei Járási Bíróság pár nappal később a tizenkét – köztük külföldi – Greenpeace-aktivista előzetes letartóztatása mellett döntött.

Az aktivisták ellen közhasznú berendezés üzemeltetésének veszélyeztetése és rongálása miatt indult büntetőeljárás.

A bíró szerint az előzetes letartóztatásra azért van szükség, mert félő, hogy az érintettek további bűncselekményeket követnének el.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a politikusok körében. A környezetvédelmi minisztérium állásfoglalása szerint az aktivisták vizsgálati fogságba helyezése azt sugallja, hogy nincs különbség a környezetvédelmi aktivisták és a bűnözők között. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel együtt a tárca azon az állásponton van, hogy a szlovákiai környezetvédelem szempontjából ez az ügy egy „szerencsétlen üzenetet” fogalmazhat meg.

A bíróság döntését elutasította az ellenzék és Peter Pellegrini kormányfő is. A miniszterelnök ugyan más véleményen van a felső-nyitrai szénbányászattal kapcsolatban, mint az aktivisták, és azok a módszerek sem tetszenek neki, amelyekkel az aktivisták kinyilvánították a véleményüket, de az előzetes letartóztatást szerinte mérlegelni kellene. „Tiszteletben tartom a bíróság döntését, de nagyon csodálkozom ezen a döntésen“ – közölte Pellegrini.

Az aktivisták letartóztatása Gál Gábor igazságügyi minisztert is meglepte,

ám azt mondta, az államhatalomnak és a politika szereplőinek semmilyen felhatalmazásuk nincs arra, hogy olyan utasításokat adjanak, amelyek befolyásolhatják a bíróság vagy a bíró döntéshozatalának független eredményét.

A pozsonyi tiltakozó tüntetések szervezői szerint

Szlovákia történetében ez az első eset, hogy környezetvédelmi aktivistákat vizsgálati fogságban tartanak egy erőszakmentes akció miatt,

amelyben senki sem sérült meg, és semmilyen tulajdon nem rongálódott meg. A tüntetésen hangsúlyozták: az aktivisták készek felelősséget vállalni a tettükért, a szervezők azonban az előzetes letartóztatást nem tartják arányos büntetésnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×