eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Berlin, 2018. január 11.Volker Bouffier hesseni tartomány miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke kormánykoalíciós egyeztetésre érkezik Berlinben 2018. január 11-én. A Kereszténydemokrata Unió, a CDU, a Keresztényszociális Unió, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD képviselőivel tárgyal a szövetségi kormány megalakításának lehetőségeiről. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Újraoszthatja a lapokat a hesseni választás

Két héttel a bajorországi választás után most vasárnap Hessenben szavaznak a polgárok a tartományi törvényhozás összetételéről.

Eddig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldpárt együttesen kormányozta a gazdaságilag igencsak stabil Hessent, azonban a legfrissebb közvéleménykutatási adatok arra mutatnak, hogy a jelenlegi miniszterelnök kereszténypártja igencsak megsínylette a berlini szövetségi kormányban ismételten fellángolt koalíciós vitákat. A CDU támogatottsága emiatt Hessenben alig éri el a 26 százalékot, viszont koalíciós partnere, a zöldek népszerűsége már a 22 százalékot súrolja, így valószínűleg a második legerősebb pártként fog kikerülni a vasárnapi választásból.

Münchenben már javában folyik a koalíció megalakításáról kezdett tárgyalás a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió (CSU), és a tíz nappal ezelőtt tartott tartományi választáson némileg előretört Szabad Választók Pártja között. Noha október 14-én az eddigi miniszterelnök, Markus Söder vezette kereszténypárt igencsak gyengén szerepelt, mégiscsak megszerezte a parlamenti mandátumok többségét, így az alkotmány értelmében ismét ő kapott felhatalmazást kormányalakításra. Erre szerinte a legalkalmasabb partner a közvetlen demokráciát szorgalmazó jobb-közép beállítottságú Szabad Választók Pártja.

Hessenben eddig is kereszténypárti politikus, a 66 éves Volker Bouffier (képünkön) állt a kormány élén, azonban pártjának támogatottsága folyamatosan csökken, és immár éppen csak eléri a 26 százalékot, a 4 és fél millió választásra jogosult hesseni polgár közel fele számára mégis az lenne a legjobb, ha ismét ő alakítana koalíciót.

A legfrissebb felmérések viszont arra utalnak, hogy az eddigi kétpárti koalíció akkor sem számíthat Wiesbadenben a parlamenti többségre a tartományi törvényhozásban, ha tovább folytatódik a Zöldpárt lendületes előretörése, így

Volker Bouffiernak egy harmadik párt bevonására lenne szüksége a stabil kormány megalakításához.

Ehhez a viszonylag jó eséllyel induló szabaddemokraták is elegendő mandátumot hoznának, viszont elemzők szerint komoly kilátás nyílik egy baloldali koalícióra is, annak dacára, hogy a Szociáldemokrata Párt támogatottsága is gyenge. Becslések szerint vasárnap Hessenben is megismétlődhet a két héttel korábban Bajorországban elszenvedett vereségük. A lendületesen törtető zöldekkel és az egykori NDK állampártjából kifejlődött Baloldali Párttal azonban már elegendő mandátumot tudnának felmutatni a 110 tagú képviselőházban a tartomány vezetéséhez az elkövetkező öt év során.

A jelenlegi kormányfő és szociáldemokrata kihívója egy nemrég lezajlott televíziós vitában – amelyben a menekültkérdés harmadrangú vitatémaként szerepelt a vészesen emelkedő lakbérek, valamint a dízel-botrány mögött –

egybehangzóan elvetette a közös kormányzás lehetőségét.

Ezzel közvetve véleményt mondtak az ismételt torzsalkodással küzdő országos koalíció működéséről, mintegy táptalajt adva annak a híreszteléseknek is, amely szerint a kancellár vezetése alatt a Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unióból, valamint a Szociáldemokrata Pártból ez év elején nagy nehezen összeállt berlini koalíciót a szétesés fenyegeti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×