eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A kagyló-csata után tárgyalnának a halászok

Tárgyalásokról beszélnek az angol és francia halászok, korábban azonban drámai módon összecsaptak a francia partok közelében. A „fésűkagyló-háború” néven emlegetett csatában kisebb-nagyobb hajók mentek egymásnak, köveket dobáltak és jelzőrakétákat lőttek ki.

Csütörtökre némileg megnyugodtak a kedélyek az angol és francia halászok szokatlan összecsapása után.

Kedden, a normandiai partok mentén, a Szajna-öbölben a francia halászok hajói elüldözték az ott halászó angolokat. A szomszédokat kövekkel, szitkokkal és a járműveikbe ütköző hajókkal bírták távozásra.

Ciaran Cardell angol halász szerint a vietnámi háborúra emlékeztetett, amit látott.

“Megjelentek és körbevették a flottánkat. Molotov-koktélokat is dobáltak. Tiszta őrület volt” – mesélte.

A két csoport a jövedelmező fésűkagyló-halászat miatt feszült egymásnak. Ennek során a tengerfenékre engedett és azon húzott ketrecekkel gyűjtik a kagylót – természetvédők szerint pusztító módon.

A britek – még az Európai Unió tagjaiként – jogszerűen halászhatnak a francia partok közelében. A francia halászokat ugyanakkor az dühíti, hogy saját országuk törvényei szerint nyártól októberig le kell állniuk, hogy a kagylókészletek újratermeljék magukat.

Az angolokra nem vonatkozik a tilalom és így szabadon csemegézhetnek a tenger gyümölcseiből, miközben a franciáknak várniuk kell.

“Legálisan halászhatnak” – mondta Michael Gove brit környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter, a Brexit egyik vezéralakja, ironikus módon azokra az Európai Uniós szabályokra hivatkozva, amelyektől ő és mások meg akarnak szabadulni.

Gove azt követelte, hogy a francia parti őrség garantálja az angol halászok biztonságát.

Maguk a brit halászok arról beszéltek a BBC-nek: várnak egy kicsit és visszamennek halászni, míg a franciák arról: megint megállítják őket.

Dimitri Rogoff, a normandiai halászok szervezetének főnöke spontánnak nevezte az akciót, de elismerte, hogy elszabadultak az indulatok. Hozzátette, hogy elítéli az erőszakot és tárgyalni fognak.

„A legnagyobb brit halász szervezet azt javasolta, hogy gyorsan üljünk tárgyalóasztalhoz Franciaországban, úgyhogy pár napon belül fogadjuk a brit delegációt” – mondta.

A fésűkagyló ama kevés fajok egyike, amelynek kifogását a nemzeti és nem az uniós törvények szabályozzák.

A „Fésűkagyló háború” először öt éve lángolt fel a felek között – azóta a évente alkut kötöttek: a britek visszafogták a túlzott halászatot, a franciák pedig hagyták őket dolgozni.

A francia oldal most azt mondja: egy-két éve a britek nem hajlandók tárgyalni. Az is zavarja őket, hogy míg ők általában kis hajókkal, családi vállalkozásban halásznak, az angolok ezt hűtőhajókkal és ipari méretekben teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×