eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Phenjan, 2018. április 21.A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a párt központi bizottságának plenáris ülésén Phenjanban 2018. április 20-án. Kim Dzsong Un április 21-én bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/KCNA)
Nyitókép: -------------------

Bizott a békében, kivégezték az észak-koreai tábornokot

Az életébe került a bizakodás annak az észak-koreai tisztnek, aki azt mondta katonák előtt: nem kell már meghúzni a nadrágszíjat, hogy rakétákat és atomfegyvereket építsenek. Ezzel az Egyesült Államokkal indult békefolyamatra utalt. Az északi vezetésnek azonban nem tetszettek a megjegyzések és a tisztet kivégezték.

Sokan reménykednek abban, hogy a Kim Dzsong Un-Donald Trump csúcs után a változás szele fúj át a Koreai-félszigeten. Véget ér az Egyesült Államok és Észak-Korea de facto háborúja, közeledik egymáshoz az egy nemzet két állama és megszűnik az atomfenyegetés.

Ezt gondolta az 56 éves Hjon Dzsu-szen altábornagy is, aki bizakodóan beszélt beosztottjai előtt a politikai változásokról. A tábornok egy fegyveres alakulatnál tartott látogatása idején szólta el magát, ami tragédiával végződött a számára.

Még áprilisban járt egy rakétakilövő állomáson, ahol azt mondta: „nem kell többet szenvednünk, nem kell meghúznunk a nadrágszíjat, hogy rakétákat és atomfegyvereket gyártsunk”.

A észak-koreai pártvezetés szerint azonban ez hatalommal való visszaélés és a hivatalos pártvonal, „a hadsereg mindenek előtt” elárulása volt.

Hjon tábornok emellett egy tonna üzemanyagot, 500 kg rizst és kukoricát osztott szét tiszteknek és családtagjaiknak. Államügyészek szerint ezzel megszegte a Párt Egy Ideológia Rendszerének Tíz Vezérelvét.

Az Észak-Koreai Munkáspárt Központi Bizottságából összeállt bírói testület bűnösnek mondta ki hatalommal való visszaélés, az ellenség előnybe helyezése és pártellenes lépések vádpontjaiban. A tisztet ezek után egy kivégzőosztag lőtte agyon a Kang Kon katonai akadémián.

Egyes források szerint a döntést maga Kim Dzsong Un hozta meg, azzal az indokkal, hogy

„csírájában kell elfojtani az ideológiai elhajlásokat”.

Az esetről a dél-koreai Daily NK nevű híroldal számolt be és forrásként észak-koreai „állampolgár tudósítókat” nevezett meg.

A phenjani rezsimet – az egyszerű emberek meghurcolása mellett – több magas rangú illetékes brutális kivégzésével is vádolják. Minisztereket és katonatiszteket öltek meg légvédelmi géppuskákkal és aknavetőkkel, például azért, mert elaludtak hivatalos találkozókon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×