eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Torontói gázolás: a rendőrség kivár

Hajnali adatok szerint kilencen meghaltak és 16-an megsebesültek, amikor a kanadai Torontóban egy furgon hajtott gyalogosok közé. A furgon állítólagos vezetője először ellenállt a rendőröknek, de végül elfogták. Egyelőre nem bizonyított, hogy szándékosan hajtott-e az emberek közé vagy hogy mi lehetett az indítéka.

Az eset helyi idő szerint délután fél kettőkor történt: egy fehér furgon felhajtott a járdára és több gyalogost elütött Toronto északi részén.

A kocsi vezetője először elmenekült, majd ellenállt a rendőrségnek, de végül őrizetbe vették. Videofelvételeket azt lehetett látni, hogy a férfi valamilyen tárgyat fog a rendőrökre.

Az egyik videón azt hallani, hogy a férfi azt mondja a rendőröknek: lőjék agyon és pisztoly van nála.

Hajnalban még hivatalosan nem erősítették meg sokak gyanúját, hogy a sofőr szántszándékkal hajtott az emberek közé. Szemtanúk azt mondták, hogy azt látták, hogy egy rendőrkocsi üldöz egy járművet.

Később kiderült miért: az utcán öt-hat embert próbáltak újraéleszteni a járókelők és a kiérkező mentősök. „Borzalmas volt, emberek mindenhol... a cipőik, ingeik és sapkáik szanaszét hevertek az úton – mondta Phil Zullo szemtanú a National Post című kanadai lapnak.

Egy másik szemtanú azt mondta, hogy a furgon nagy sebességgel hajtott és egyenként ütötte el az embereket. Egy harmadik pedig arról beszélt, hogy fékcsikorgást hallott, olyan volt, mintha a vezető egyszerre nyomta volna a gázt és a féket.

„Nekiment mindennek, embereknek, tűzcsapoknak, postaládáknak – mondta egy járókelő.

Nem sokkal később azt lehetett látni, hogy több embert narancssárga zsákok takartak le – ők a helyszínen meghaltak. 16 embert kórházba vittek, köztük néhány állapota súlyos.

Mindeközben a világ fejlett ipari országait tömörítő G7-es csoport külügyminiszterei a városon kívül tartottak csúcstalálkozót.

Justin Trudeau kandai miniszterelnök először a Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjainak.

Az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban megugrott az autóval elkövetett merényletek száma, elég például a stockholmi, londoni, nizzai és New York-i támadásokra utalni.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×