eur:
394.39
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Toronto, 2018. április 24.Sérült furgon előtt egy rendőr Torontóban 2018. április 23-án, miután a jármű gyalogosok közé hajtott a kanadai nagyvárosban. Legalább két ember életét vesztette, a sofőrt elfogták. (MTI/EPA/Warren Toda)
Nyitókép: WARREN TODA

Új információk a torontói gázolásról

Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt - mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke.

Úgy fogalmazott, hogy "az incidens határozottan szándékosnak tűnik", de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. "Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva" - fűzte hozzá.

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított többször előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amellyel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy "Öljetek meg!". Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. Chrytia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik.

John Tory, Torontó polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek.

A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak és közölte, imádkozik értük, valamint minden "szükséges segítséget" felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök "mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel".

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×