eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök beszél a megújult összetételű kabinet többi tagjának társaságában Pozsonyban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kétnapos vita után megkapta a bizalmat a szlovák kormány

Átesett első komoly megmérettetésén Peter Pellegrini kormánya, a pozsonyi parlament éjszakai szavazása során a Smer–SNS–Híd-koalíció átszervezett kabinetje bizalmat kapott a képviselőktől. A két napon át tartó vita indulatoktól és vulgáris felszólalásoktól sem volt mentes. A Peter Pellegrini vezette új kabinet tagjait még csütörtökön nevezte ki Andrej Kiska köztársasági elnök.

Az új kabinet és az új kormányprogram 81 igen vokssal, 61 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett kapott bizalmat a 150 fős törvényhozásban. A szavazás eredménye gyakorlatilag előre borítékolható volt, tekintve, hogy a Robert Fico vezette Smer, azSNS és a Híd alkotta hármas kormánykoalíció már a múlt héten bemutatta Andrej Kiska államfőnek azokat a képviselői aláírásokat, amelyekkel bizonyították, hogy az akkor még alakulóban lévő kabinet bizalmat kap majd a törvényhozásban. Ennek ellenére két teljes napon át tartott a vita a korábbihoz képest érdemi változtatásokat nem tartalmazó kormányprogramról, de leginkább az ahhoz nem kötődő, az ellenzék által felhozott különböző bel- és külpolitikai témákról.

„Még két évig fogják erővel játszani ezt a színdarabot,

de őszintén remélem, hogy eljön az igazság pillanata ezután a két év után” – mondta Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO vezetője.

Peter Pellegrini miniszterelnök a hosszúra nyúlt vita végén elnézést kért annak színvonala miatt, majd kijelentette,

mindent meg fog tenni azért, hogy ne kerüljön a hatalom az ellenzéki képviselők kezébe, akik között adócsalók vagy épp a maffiával kapcsolatba hozható személyek vannak.

Míg az képviselők az ülésteremben tanácskoztak, mintegy ezer ember követelte a parlament előtt az előrehozott választásokat. A szervezőkkel Andrej Danko házelnök is találkozott, ám a közel kétórás tárgyalást követően sem jutottak közös nevezőre.

„A találkozóról azzal távoztunk, hogy a kormánykoalícióban nincs egyetértés arról, hogy előrehozott parlamenti választások legyenek. Ez azt jelenti, hogy előrehozott választásokat csak népszavazással lehet elérni. Ennek érdekében a Haragszom mozgalom indított petíciót. A mozgalmat nem mi szervezzük, de támogatni fogjuk, ahogyan tudjuk” – tájékoztatott Adam Bajo, a tüntetés egyik szervezője.

Közben az is körvonalazódni látszik, hogy

hónapokon belül visszatérhet az Európai Parlament küldöttsége Szlovákiába.

A képviselők hattagú csoportja márciusban látogatott az országba, hogy ellenőrizze a kormányválságot kiváltó Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálását. Az akkor megállapítottak szerint Szlovákiában nincs meg az állami intézményekbe vetett bizalom, az emberek tartanak a hiányos jogérvényesítéstől, és aggódnak a jól megírt, de a gyakorlatban nehézkesen működő törvények miatt.

Jávor Benedek, a zöldek magyarországi EP-képviselője azt javasolja, hogy a küldöttség térjen még vissza Szlovákiába. A képviselő az Európai Unió könyvvizsgáló hatóságát is megszólítaná, hogy ellenőrizzék az uniós agrártámogatások odaítélését, melyről a meggyilkolt újságíró is sokat cikkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×