eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
Visszafoglalták Kelet-Gúta egynegyedét

Visszafoglalták Kelet-Gúta egynegyedét

További területet foglaltak el a Damaszkusz melletti Kelet-Gútában a szíriai kormányerők. Az enklávéban Aszad elnök fegyveres ellenzéke és dzsihadisták harcolnak, miközben többszázezer bentragadt polgári lakos élete van veszélyben. A kormányerők megpróbálják kettévágni a területet.

A hétvégén hat falut és kisvárost foglaltak el a szíriai kormányt támogató erők az ostromlott kelet-gútai enklávéban. A kormányerők sikereit a londoni székhelyű Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont is megerősítette, és közölte: a terület egynegyedét foglalhatták el.

Mindeközben az ENSZ azon dolgozik, hogy bejuttassa humanitárius konvojait az ostromlott területre. A világszervezetnél ugyanakkor közölték, hogy

szíriai illetékesek nem adtak zöld utat a segélyszállítmánnyal megrakott 40 teherkocsiknak,

így azok továbbra sem tudnak eljutni Douma városba.

Panosz Mumtzisz, az ENSZ regionális segély-koordinátora közleményben ítélte el a helyzetet: „egy héttel azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a 2401-es határozatot, amely egy hónapos fegyverszünetet ír elő Szíriában, ez nemhogy nem történt meg, de egyes esetekben az erőszak még fokozódott is, különösen a 400 ezer kelet-gútai civil számára” – írta.

Az ENSZ illetékese azzal vádolta meg a szíriai kormányerőket és szövetségeseiket, hogy kórházakat bombáznak és tűrhetetlennek nevezte a polgári lakosokat sújtó „kollektív büntetést”.

A leghevesebb harcok vasárnap az Aszadhoz hű erők és a Dzsais al-Iszlam nevű lázadó szervezet között folytak.

A lakosok fagyos alagsorokba és pincékbe menekültek a bombázások elől, ahol nincs áram és víz – mondta az AP hírügynökségnek egy helyi nőszervezet vezetője.

Nyugati médiumok szerint a helyi civilek a szíriai polgárháború során tapasztalt egyik legintenzívebb bombázást élik át. Az ostromlott területet légicsapások sújtják, valamint rakétákkal és tüzérséggel lövik azt.

Mindeközben súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki. Eddig nem valósult meg az a mini-tűzszünet sem, amire Putyin orosz elnök adott parancsot, és amit Washington „viccnek”minősített. Ennek értelmében naponta öt órán át nem támadnák a lázadókat, és ők is szüneteltetnék akcióikat.

Szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is súlyos aggodalmát fejezte ki a humanitárius helyzet miatt telefonbeszélgetésük során. Macron felszólította Haszan Ruháni iráni elnököt, hogy fejtsen ki nyomást a szíriai kormányra a segélyszállítmányok bejutása érdekében. Irán az Aszad-rezsim egyik legfőbb szövetségese.

Aszad elnök azonban vasárnap azt mondta, hogy az ENSZ-határozat ellenére nem állítják le a Kelet-Gúta elleni hadműveletet, de ezzel párhuzamosan megengedik, hogy a lakosok távozzanak az enklávéból.

Hétfői események

Az újabb légicsapásokkal 700 fölé emelkedett a polgári halálos áldozatok száma február 18. óta, a halottak között több mint 160 gyerek is van - mondta el a megfigyelőközpontot vezető Rámi Abder-Rahmán. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim a múlt hónap közepén indította meg légi offenzíváját a lázadók egyik fellegvárának számító Kelet-Gúta ellen.

Az újabb légicsapásokkal 700 fölé emelkedett a polgári halálos áldozatok száma február 18. óta, a halottak között több mint 160 gyerek is van - mondta el a megfigyelőközpontot vezető Rámi Abder-Rahmán. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim a múlt hónap közepén indította meg légi offenzíváját a lázadók egyik fellegvárának számító Kelet-Gúta ellen.

A szíriai főváros közelében található térségben egy hete kezdődtek meg a kormányerők szárazföldi műveletei. Abder-Rahmán szerint a szíriai hadsereg azóta a mintegy 100 négyzetkilométernyi Kelet-Gúta több mint egyharmadát elfoglalta.A 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés. A térség lakossága az erőszak fokozódása óta hétfőn juthat először humanitárius segélyhez. A 46 kamionból álló konvoj 27 500 embert lát majd el gyógyszerekkel és élelmiszerrel - jelentette be az ENSZ.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×